Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

28.04.2008

V Ljubljani o odprtih vprašanjih projekta skupnega referenčnega okvira evropskega pogodbenega prava

Državni sekretar na ministrstvu za pravosodje Robert Marolt in prof. dr. Marko Ilešič, sodnik na Sodišču Evropskih skupnosti v Luxembourgu, sta danes na Okrožnem sodišču v Ljubljani odprla konferenco o akademskem osnutku skupnega referenčnega okvira. Organizirata jo Evropska pravna akademija (ERA) in Slovensko predsedstvo Svetu EU.

»Konferenca ponuja vpogled v akademski osnutek skupnega referenčnega okvira in v stališča institucij do prihodnjega političnega skupnega referenčnega okvira. To je dobra priložnost za razpravo o nerešenih vprašanjih in prihodnosti tega projekta,« je poudaril državni sekretar Marolt.

Skupni referenčni okvir evropskega pogodbenega prava je ena izmed prednostnih nalog haaškega programa iz leta 2004. Njegov namen je povečati konsistentnost tega prava in izboljšati zakonodajo.

Mreža raziskovalcev, ki jo sestavljajo univerze in druge institucije ter več kakor 150 raziskovalcev iz vseh držav Evropske unije, je v januarju tega leta predstavila prve rezultate svojega obsežnega dela z osnutkom akademskega skupnega referenčnega okvira.

Slovensko predsedstvo Sveta EU je na aprilskem srečanju Sveta EU za pravosodje in notranje zadeve predstavilo poročilo, ki obravnava temeljne vidike skupnega referenčnega okvira. Poročilo ne prejudicira prihodnjega dela v Svetu in razprav, ki bodo sledile, vsebuje pa pomembne smernice o štirih temeljnih vidikih tega okvira, in sicer glede namena, vsebine obsega in pravnega učinka.

Na današnji konferenci bodo praktiki, raziskovalci in strokovnjaki iz držav članic obravnavali ključna vprašanja, ki se nanašajo na osnutek akademskega skupnega referenčnega okvira: obseg njegove uporabe, nepogodbene obveznosti in posamezne pogodbe.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 28.04.2008