Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

29.04.2008

Minister Rupel vodil trojko EU in Rusija

foto: Thierry Monasse

Predsednik sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose slovenski zunanji minister dr. Dimitrij Rupel je v Luxembourgu vodil srečanje trojke EU z Rusko federacijo na ministrski ravni. Evropsko unijo sta poleg ministra Rupla predstavljala še visoki predstavnik EU za zunanjo in varnostno politiko Javier Solana in komisarka Benita Ferrero Waldner, rusko delegacijo pa je vodil zunanji minister Sergej Lavrov.

Minister Rupel je opozoril, da je srečanje zelo pomembno, saj spada v okvir priprav na vrh med Rusijo in EU, ki bo junija v Khanti Mansijsku. To bo tudi prva priložnost za srečanje z novim ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedjevom.

EU se srečanja veseli, saj je Rusija pomemben partner in želi z njo poglobiti sodelovanje. V zvezi s tem je slovenski zunanji minister sogovornikom zagotovil, da so na današnji razpravi na zasedanju Sveta EU dosegli veliko soglasje glede mandata za pogajanja o novem sporazumu o partnerstvu in sodelovanju med EU in Rusijo, pojasniti je treba samo še nekatere vidike in pričakuje se, da se bo tudi to zgodilo v bližnji prihodnosti.

Predsednik Sveta EU je sogovornikom zagotovil, da EU podpira hitro sklenitev pogajanj za vstop Rusije v Svetovno trgovinsko organizacijo. Takoj potem se bo Evropska unija lahko začela pogovarjati o sklenitvi prostotrgovinskega sporazuma z Rusko federacijo.

Govorili so tudi o vprašanju človekovih pravic, ki je za EU posebno pomembno. Slovenski zunanji minister je dejal, da so stališča predsednika Medvedjeva v zvezi s tem vprašanjem zelo pomembna. Izrazil je tudi upanje, da bo Rusija čim prej ratificirala protokol o reformi Evropskega sodišča za človekove pravice.

Na koncu je slovenski zunanji minister še opozoril, da imata Evropska unija in Rusija skupno odgovornost za stabilnost in varnost na svetu. Na zasedanju o političnem dialogu je dr. Rupel izrazil zaskrbljenost zaradi napetosti med Gruzijo in Rusijo v zvezi z »zamrznjenimi konflikti« v Abhaziji in Južni Osetiji.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 02.05.2008