Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

29.04.2008

Svet EU za splošne zadeve in zunanje odnose: Zahodni Balkan

foto: Thierry Monasse

Zahodni Balkan je bil ena osrednjih tem današnjega zasedanja Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose. Predsednik Sveta slovenski zunanji minister dr. Rupel je izrazil veliko zadovoljstvo ob današnjih sklepih, ki odpirajo nove perspektive za stabilnost Zahodnega Balkana. Svet je namreč sprejel sklep, da EU podpiše stabilizacijsko-pridružitveni sporazum s Srbijo, ter pozdravil sprejetje reforme policije v Bosni in Hercegovini, ki bo pospešila podpis stabilizacijsko-pridružitvenega sporazuma s to državo, poleg tega je Svet zelo pozitivno ocenil sporočilo Komisije o Zahodnem Balkanu in potrdil zavzetost za polno izvajanje tega sporočila.

V sklepih v zvezi s Srbijo Svet EU pozdravlja podpis stabilizacijsko-pridružitvenega sporazuma in začasnega sporazuma s Srbijo kot pomemben korak na poti te države v EU ter pričakuje okrepitev sodelovanja s Srbijo v celovitem okviru, ki ga predstavljata ta sporazuma in drugi mehanizmi stabilizacijsko-pridružitvenega procesa. Svet EU opozarja, da je polno sodelovanje z mednarodnim sodiščem v Haagu bistveni element tega dogovora. Polno sodelovanje s sodiščem bo omogočilo ratifikacijo sporazuma držav članic.

Glede podpisa sporazuma s Srbijo je minister Rupel poudaril, da pomeni današnja odločitev veliko priložnost za Srbijo,  njeno prebivalstvo in njeno pot v Evropsko unijo. »To je tudi pomemben prispevek k stabilizaciji Zahodnega Balkana,« je dejal minister Rupel. Po temeljiti razpravi so ministri sklep sprejeli soglasno. Podpisa sporazuma se bo udeležil tudi predsednik Republike Srbije Boris Tadić. »To je močan signal, ki ga Evropska unija pošilja Srbiji z vabilom, naj se ji pridruži,« je še dejal dr. Rupel.

Glede Bosne in Hercegovine je minister Rupel dejal, da so s sprejetjem reforme policije izpolnjeni pogoji za podpis stabilizacijsko-pridružitvenega sporazuma, takoj ko bodo ustrezne službe Komisije in sekretariata pripravile besedilo za podpis v vseh jezikovnih inačicah. Izrazil je pričakovanje, da bodo na majskem zasedanju sveta sporazum podpisali.

Minister Rupel je pozitivno ocenil sporočilo Evropske komisije o Zahodnem Balkanu in dejal, da je treba napredek vseh držav v regiji še izboljšati, da bo postala evropska perspektiva oprijemljivejša za državljane vseh držav članic.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 02.05.2008