Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

29.04.2008

Svet EU za splošne zadeve in zunanje odnose (GAERC): Zimbabve, Uzbekistan

foto: Svet EU

Na današnjem zasedanju Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose, ki mu predseduje slovenski zunanji minister dr. Dimitrij Rupel, so na začetku  najprej namenili pozornost razmeram v Zimbabveju. V sklepih zasedanja so zapisali, da je »nesprejemljivo in neopravičljivo«, da štiri tedne po volitvah še niso bili objavljeni izidi predsedniških volitev. EU zahteva takojšnjo objavo volilnih izidov, saj zavlačevanje ustvarja dvome o kredibilnosti volilnega procesa. EU prav tako obsoja povolilno nasilje v Zimbabveju in ocenjuje, da so ti resni incidenti uperjeni proti tistim, ki si želijo demokratičnih sprememb v državi. Zadnje aretacije so dokazale, da vlada v Zimbabveju volilni komisiji ne omogoča, da bi redno opravila svoje delo. V sklepih je še poudarjena nujnost spoštovanja pravice do manifestacij in svobode medijev, kar je temelj za zagotavljanje svobodnih in poštenih volitev. V sklepih so zunanji ministri še zapisali, da države EU ne bodo prodajale Zimbabveju orožja, ki bi bilo lahko uporabljeno proti demonstrantom, ter dodali, da bo EU zelo pozorno spremljala dogajanja v tej afriški državi.

Predsednik sveta se je ob sklepu razprave o tem vprašanju zahvalil evropskemu komisarju Michelu, ki spremlja dogajanja v Zimbabveju in je o njih poročal. »Pomembno je, da si še naprej po vseh razpoložljivih kanalih prizadevamo za stopnjevanje pritisk na Mugabeja, da naj spoštuje voljo volilcev,« je dejal minister dr. Rupel.

Pred tem je Svet EU brez razprave podaljšal suspenz vizumskih omejitev za Uzbekistan. Omejitve so del sankcij, ki jih je EU sprejela proti Uzbekistanu zaradi kršitve človekovih pravic in zadevajo prepoved izvoza orožja iz držav EU v Uzbekistan ter prepoved izdaje vizumov osebam, ki so povezane s pokolom v mestu Andižan maja 2005. Na današnjem zasedanju so ministri sklenili, da za šest mesecev suspendirajo prepoved izdaje vizumov pod pogojem, da ministri čez tri mesece revidirajo ta sklep.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 02.05.2008