Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

29.04.2008

Zaključek Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose

Udeleženci danešnjega zasedanja Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose, ki mu predseduje slovenski zunanji minister dr. Dimitrij Rupel, so razpravljali o številnih mednarodnih vprašanjih.

V zvezi z Burmo/Mjanmarom je bilo pozitivno ocenjeno dejstvo, da je bil razpisan referendum o ustavi, skrb pa vzbuja vsebina osnutka in ustrahovanje v državi. Evropska unija podpira pobudo Združenih narodov in posebnega odposlanca Gambarija, že pred časom sprejeti restriktivni ukrepi pa so bili podaljšani za dvanajst mesecev.

Razprava o bližnjevzhodnem mirovnem procesu ni prinesla zaključkov, šlo je bolj za pripravo na srečanje Kvarteta in ad hoc povezovalnega odbora 2. maja v Londonu. Minister dr. Rupel je pozdravil rusko pobudo za pripravo srečanja v Moskvi, ki bo priložnost za nadaljnja mirovna prizadevanja. Po konferenci v Annapolisu doslej ni bilo večjega vidnega napredka, kar želi EU spremeniti. Slovenski zunanji minister je opozoril tudi na skrb vzbujajoče humanitarne razmere v Gazi.

Razprava brez zaključkov je potekala tudi o Iraku. Minister Rupel je poročal o svojem nedavnem pogovoru z iraškim zunanjim ministrom Zebarijem, sicer pa je tudi iraški predsednik vlade Maliki med svojim obiskom v Bruslju ocenil, da prihaja v Iraku do znatnega napredka na področju varnosti in narodne sprave. Evropska unija kljub temu opozarja, da so razmere še vedno nestabilne ter da se nadaljujejo boji v Bagdadu in Basri ter teroristični napadi. Evropska unija vsekakor podpira vsa prizadevanja Združenih narodov za stabilizacijo Iraka.

Svet EU z zadovoljstvom spremlja napredek Pakistana v demokratičnem procesu po volitvah 18. februarja. Evropska unija podpira boj pakistanske vlade proti terorizmu in nasilju ter prizadevanja za demokratični red. Zagotovila bo podporo demokratičnim ustanovam, reformam zakonodaje in prizadevanjem za udeležbo državljanov na volitvah. Minister Rupel je še poudaril vlogo EU pri uveljavljanju pravne države, pomen sodelovanja Pakistana s sosednjimi državami in skupna prizadevanja za neširjenje orožja za množično uničevanje.

Evropska unija je že 18. aprila izrazila zaskrbljenost zaradi zadnjih dogajanj v Gruziji ter potrdila podporo ozemeljski celovitosti in suverenosti Gruzije. Evropska unija obsoja vse dejavnosti, ki stopnjujejo napetost v regiji, in podpira vse mednarodne pobude za rešitev zamrznjenih konfliktov. Minister Rupel je zagotovil, da bo o tem vprašanju govoril tudi z ruskim zunanjim ministrom Lavrovom. Svet EU je soglašal s predlogom, da predsedstvo, lahko tudi v zasedbi trojke EU, čimprej obišče Gruzijo.

Zunanji ministri EU so tudi obsodili nedavna piratska dejanja ob somalski obali.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 29.04.2008