Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

30.04.2008

Minister dr. Rupel vodil trojko EU-Nova Zelandija

Predsednik Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose minister dr. Rupel je na Brdu pri Kranju vodil trojko EU-Nova Zelandija. Sodelovali so minister za zunanje zadeve Nove Zelandije Winston Peters, predstavnik Komisije ter generalnega sekretariata Sveta EU.

Predsednik Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose minister dr. Rupel je uvodoma pohvalil odlične dvostranske odnose. Evropska unija in Nova Zelandija sta lani septembra potrdili in objavili skupno izjavo o odnosih in sodelovanju med EU in Novo Zelandijo, na kateri naj bi temeljilo njuno sodelovanje vsaj nadaljnjih pet let. Minister dr. Rupel je dejal, da nam je na podlagi te izjave že uspelo še bolj poglobiti in razširiti naše že sicer tesne odnose. Evropska unija zelo ceni trgovinske in gospodarske vezi in tudi vse obširnejše sodelovanje na mnogih področjih – izobraževanje, raziskave, znanost in tehnologija.

Nato so pregledali sporazume, ki bodo sklenjeni v bližnji prihodnosti. Minister dr. Rupel je dejal, da z zadovoljstvom ugotavlja, da bo verjetno sporazum o znanstveno-tehnološkem sodelovanju podpisan še pred poletjem. V pripravi sta še sporazum o letalskem prevozu in trgovini z vinom.

Tema trojke EU-Nova Zelandija je bila tudi sodelovanje pri medverskem in medkulturnem dialogu. Minister dr. Rupel je dejal, da so razumevanje med verami, strpnost in spoštovanje ključni za miroljubno sobivanje v današnjem globaliziranem svetu. Čeprav sodelujemo pri tem dialogu, ne smemo pozabiti na temeljne vrednote na področju človekovih pravic, zlasti na svobodo izražanja in svobodo veroizpovedi ali prepričanja. Minister dr. Rupel je dejal, da Evropska unija sodeluje pri več pobudah za spodbujanje medkulturnega dialoga in razumevanja. Evropska unija je dejavna na tem področju s Fundacijo Anne Lindh, medverskim dialogom ASEM in evropskim letom medkulturnega dialoga 2008. Države članice EU in Evropska komisija, ki so članice skupine prijateljev Zavezništva civilizacij, proučujejo možnosti za tesnejše sodelovanje. Minister dr. Rupel je še dodal, da je v naši soseščini, Zahodnem Balkanu, treba razvijati medkulturni in medverski dialog, ki je izredno pomemben za stabilizacijo in doseganje splošnega napredka v celotni regiji.

Drugi del pogovorov trojke EU-Nova Zelandija je bil namenjen političnemu dialogu, ki je bil osredotočen na aktualna mednarodna vprašanja.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 02.05.2008