Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

30.04.2008

Evropska unija in jugovzhodna Evropa – s skupno vizijo mobilnosti povezujemo ljudi

Slovensko predsedstvo Sveta EU si glede prometa na Zahodnem Balkanu prizadeva, da bi Evropska komisija čim prej dobila mandat za začetek pogajanj za sklenitev t. i. pogodbe o prometni skupnosti med EU in državami jugovzhodne Evrope. Ministri za promet EU so o smernicah za oblikovanje sporazuma o prometni skupnosti govorili na aprilskem zasedanju ministrov EU za promet. Namen predloženih usmeritev je oblikovanje integralnega trga za cestni, železniški in pomorski promet ter plovbo po celinskih vodah z državami jugovzhodne Evrope. Predlog temelji na poizvedovalnih pogovorih o sodelovanju v prometu, ki so se začela leta 2007 s sosednjimi državami EU.

Sodelovanje v prometu je opredeljeno v Memorandumu o razvoju temeljnega regionalnega transportnega omrežja jugovzhodne Evrope, ki je bil podpisan leta 2004 in na podlagi katerega je bil ustanovljen Prometni observatorij držav jugovzhodne Evrope (SEETO). Slovensko predsedstvo EU želi še izboljšati uspešno sodelovanje s ciljem, da se prometna oaza znotraj EU ukine in poveča mobilnost v regiji ter med članicami EU.

V Beogradu bo zato 7. maja 2008 organizirana neformalna ministrska konferenca z naslovom Evropska unija in jugovzhodna Evropa – s skupno vizijo mobilnosti povezujemo ljudi. Konferenco organizira Ministrstvo za promet Republike Slovenije v sodelovanju s Prometnim observatorijem držav jugovzhodne Evrope in podporo Evropske komisije. Na konferenci bodo predstavljene načrtovane dejavnosti za t. i. prometno skupnost.

Na neformalno ministrsko konferenco so vabljeni ministri za promet držav članic EU in ministri za promet držav jugovzhodne Evrope, organizacija in izvedba pa potekata v sodelovanju z Evropsko komisijo in Evropskim parlamentom. Konferenco bo v Sava Centru slavnostno odprl predsednik Srbije Boris Tadić, vodil jo bo slovenski minister za promet mag. Radovan Žerjav, dejavnosti Evropske komisije bo predstavil podpredsednik Komisije in komisar za promet Jacques Barrot, o pogledih Evropskega parlamenta bo spregovoril predsednik Odbora za promet Paolo Costa. Prihodnje dejavnosti v okviru EU bo predstavil francoski državni sekretar, pristojen za promet,  Dominique Bussereau.

 

Program konference:

13.00:

  • mag. Radovan Žerjav, predsednik Sveta EU za promet in minister za promet Republike Slovenije
  • Jacques Barrot, podpredsednik Evropske komisije in komisar za promet
  • Paolo Costa, predsednik odbora Evropskega parlamenta za promet
  • Kujtim Hashorva, predsedujoči SEETO, usmerjevalni odbor
  • Dominique Bussereau, francoski državni sekretar za promet

15.00:

  • Skupinsko fotografiranje
  • Izjava za medije: komisar Barrot in minister Žerjav

 

Dodatne informacije:

  • Aleksandar Djordjević, Delegacija Evropske  komisije v Srbiji (tel. +381 11 3083200; aleksandar.djordjevic@ec.europa.eu)
  • Slavljanka Petruševa, SEETO (tel. +381 11 3131799; office@seetoint.org)
  • Liza Poljak, Ministrstvo za promet Republike Slovenije (tel. +386 51 691 542; liza.poljak@gov.si)
 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 02.05.2008