Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

01.02.2008

Predsednik Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose dr. Rupel na obisku v Skopju

foto BOBO

Predsednik Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose, slovenski zunanji minister dr. Dimitrij Rupel, je bil danes na obisku v Nekdanji jugoslovanski republiki Makedoniji, kjer se je pogovarjal z ministrom za zunanje zadeve Antoniom Milošoskim, sprejela pa sta ga tudi predsednik sobranja (parlamenta) Ljubiša Georgijevski in predsednik republike Branko Crvenkovski.

Minister dr. Rupel je v svojih pogovorih pojasnil predvsem prizadevanja slovenskega predsedstva Sveta EU za oživitev Solunske agende, ki je leta 2003 zagotovila evropsko perspektivo celotnemu Zahodnemu Balkanu. Sem spadajo tudi prizadevanja za pospešitev postopka za članstvo Nekdanje jugoslovanske republike Makedonije v Evropski uniji. Pri tem je predsednik Sveta EU minister dr. Rupel dejal, da obstajajo dobre možnosti, da bi se ta država, ki je že pred časom podpisala sporazum o stabilizaciji in pridruževanju, letos začela pogajati za članstvo v EU.

»Iz poročila Evropske komisije za leto 2007 izhaja, da je država napredovala, obstaja pa še nekaj nerešenih vprašanj,« je dejal minister dr. Rupel in opozoril, da bo Evropska komisija v kratkem poslala v Skopje seznam točk, ki bi jih bilo treba čim prej rešiti. »Potrebnih je torej še nekaj korakov,« je dodal minister dr. Rupel in svoje sogovornike pozval, naj s tem pohitijo.

Sicer pa je predsednik Sveta EU napovedal tudi začetek pogovorov o vizumski sprostitvi, kar pa po notranji organiziranosti EU spada v pristojnost notranjih ministrov. Slovensko predsedstvo vsekakor želi, da bi Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija čim prej postala članica Evropske unije, opozoril pa je, da gre za odločitve, ki jih EU sprejema soglasno.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 01.02.2008