Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

04.02.2008

Minister dr. Rupel vodil trojko EU-Azerbajdžan

foto: Bobo

Predsednik Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose, slovenski zunanji minister dr. Dimitrij Rupel, je danes v prestolnici Azerbajdžana Bakuju začel tridnevno turnejo po državah Južnega Kavkaza, kjer bo ob prisotnosti evropske komisarke za zunanje odnose Benite Ferrero Waldner vodil trojke z zunanjimi ministri Azerbajdžana, Armenije in Gruzije.

Na današnjem prvem srečanju so se predstavniki Evropske unije srečali z azerbajdžanskim zunanjim ministrom Elmarjem Mamadjarovom. Srečanje se je začelo z obravnavo medsebojnih odnosov, pri čemer je predsednik dr. Rupel opozoril, da spadajo ti stiki v sosedsko politiko Evropske unije. Evropska unija se zavzema za uveljavitev stabilnosti v celotni regiji Južnega Kavkaza. Zato je podaljšala mandat svojega posebnega predstavnika za Južni Kavkaz. Minister dr. Rupel je poudaril, da je evropska sosedska politika velika priložnost za celotno regijo, akcijski načrt pa je pomembno sredstvo za uveljavitev političnih in gospodarskih reform v Azerbajdžanu. Uspešno izvajanje tega načrta bi prispevalo k precejšnjemu izboljšanju odnosov med EU in Azerbajdžanom.

Ob tem je minister dr. Rupel poudaril, da sta spoštovanje človekovih pravic in nadaljnja demokratizacija središčni točki uveljavljanja evropske sosedske politike ter kakovostni vsebinski del medsebojnih odnosov. V pričakovanju predsedniških volitev, ki bodo še letos, EU spodbuja azerbajdžanske oblasti k nadaljnji krepitvi demokracije, kar bi po eni strani utrdilo medsebojne odnose, po drugi pa zagotovilo potek volitev v ugodnem političnem ozračju.

Na srečanju je bil govor tudi o stanju v Gornjem Karabahu; po oceni EU so namreč spori v regiji največja ovira za učinkovite politične in družbenogospodarske reforme ter za razvoj; njihova rešitev bi lahko vsej regiji zagotovila stabilnost in varnost. Zato je minister dr. Rupel povabil azerbajdžanske oblasti, naj nadaljujejo diplomatska prizadevanja za rešitev teh sporov.

Ob koncu je minister dr. Rupel še izrecno opozoril na energetsko vprašanje s posebnim poudarkom na varnosti energetskih virov. Evropska unija je zainteresirana za razpršitev dobave energetskih virov in Azerbajdžan je glede tega pomembna partnerska država.

Predsednik Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose dr. Dimitrij Rupel se je skupaj s komisarko Benito Ferrero Waldner udeležil tudi slovesnosti ob uradnem odprtju sedeža Delegacije Evropske komisije v Bakuju.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 08.02.2008