Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

05.02.2008

Generalni direktorji EU za šport o beli knjigi in dopingu v športu

»Šport ima izjemno pomembno družbeno vlogo, zato mora dobiti primerno vlogo v evropskih institucijah,« je generalne direktorje za šport nagovoril predsedujoči Svetu Evropske unije minister za šolstvo in šport dr. Milan Zver. Ob tem je še poudaril: »Bela knjiga je dobra podlaga, da dobi šport pravo mesto, ne smemo pa pozabiti tudi na dejavnejšo vlogo v boju proti dopingu.« S tem so se strinjali vsi generalni direktorji EU in direktorji Zahodnega Balkana, ki so se odzvali vabilu predsedujočega generalnega direktorja Direktorata za šport na Ministrstvu za šolstvo in šport Simona Starčka.

Prvi dan srečanja so generalni direktorji tako največ pozornosti namenili Beli knjigi o športu in akcijskemu načrtu Pierre de Coubertin, ki sta bistvenega pomena za prihodnost športa v Evropski uniji. Predsedujoči Simon Starček, ki je na srečanje povabil tudi države Zahodnega Balkana, je poudaril, da smo »naredili korak k oblikovanju najnujnejših prednostnih nalog, ki bi z nadzorom nad izvajanjem bele knjige vodile k oblikovanju programa športa v Evropski uniji«. S tem se je strinjal tudi direktor za šport pri Evropski komisiji Pierre Mairesse, ki je zagotovil vso podporo Evropske komisije in dodal, da je »bela knjiga dober začetek, naslednji korak je program športa, ki bi imel tudi finančni vidik«.

Po pričakovanjih je bila glavna tema drugega dneva doping v športu. »Direktorji so z zanimanjem prisluhnili poročilu s srečanja WADA – Evropa, na katerem je bil sprejet dogovor o izboljšanju položaja Evrope v ustavnem odboru WADA,« je po srečanju povedal predsedujoči Simon Starček. Poudaril je, da so se direktorji zavzeli za še dejavnejšo vlogo v boju proti zlu v športu, in sicer z razvojem in uporabo vzvodov in mehanizmov za omejitev negativnih dejavnikov v športu.

Ob koncu je predsedujoči Simon Starček povedal, da je bilo »srečanje zelo učinkovito in uspešno, saj smo postavili smernice za neformalno srečanje ministrov za šport, ki bo 17. marca na Brdu pri Kranju«. Ob tem je še dodal, da so »sklepi, ki smo jih sprejeli na srečanju, podlaga za razpravo s civilno družbo o tem, kaj je posebnost športa, do kje sega njegova samostojnost in kaj so njegove prednostne naloge, da bomo lahko postavili šport na pravo mesto«.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 05.02.2008