Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

05.02.2008

Minister dr. Rupel vodil trojko EU-Gruzija

foto: Bobo

Predsednik Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose dr. Dimitrij Rupel je bil danes ob tridnevnem evropskem obisku v državah Južnega Kavkaza, na kateri ga spremlja evropska komisarka za zunanje zadeve dr. Benita Ferrero Waldner, na obisku v Gruziji.

Evropska trojka je imela v Tbilisiju delovno srečanje z gruzijskim zunanjim ministrom Davidom Bakradzejem. Ministra dr. Rupla in komisarko Ferrero Waldnerjevo so sprejeli še predsednik Republike Gruzije Mihail Šakašvili, predsednica parlamenta Nina Burdjanadze, minister za evroatlantske povezave Giorgi Baramidze in predsednik vlade Vladimir Gurgenidze. Poleg tega sta se srečala tudi z varuhom človekovih pravic, predstavniki opozicije in se udeležila konference o izvajanju akcijskega načrta evropske sosedske politike.

Minister dr. Rupel je na pogovorih s predstavniki gruzijskih oblasti poudaril, da je nujno, da Gruzija, zdaj ko so se polemike nekoliko polegle, nadaljuje uveljavljanje reform in demokratično rast. K temu bi lahko pripomogla evropska sosedska politika z že izdelanim akcijskim načrtom; njegovo izvajanje bi gotovo izboljšalo odnose med Gruzijo in Evropsko unijo.

V notranji politiki Evropska unija poudarja pomen normalizacije političnega stanja in nujnost, da bo vlada odprta za dialog z opozicijo. Ob tem je treba opozoriti na pripombe mednarodnih opazovalcev, povezane s potekom predsedniških volitev.

Človekove pravice so pomembno poglavje akcijskega načrta evropske sosedske politike. Minister dr. Rupel je poudaril, da je Evropska unija pripravljena sodelovati pri utrjevanju demokracije, tudi pri pripravah na parlamentarne volitve, izpopolnjevanju pravne države ter pri reformah sodnega sistema in sistema kaznilnic, ne nazadnje tudi pri zaščiti manjšin.

Minister dr. Rupel je tudi poudaril, da Evropska unija podpira prizadevanja za rešitev vprašanj v zvezi z obema odcepljenima regijama, predvsem s sodelovanjem pri pobudah za ponovno vzpostavljanje zaupanja v regiji. Ob zagotovitvi, da Evropska unija podpira ozemeljsko celovitost Gruzije, je minister dr. Rupel pozdravil nedavne stike z Rusijo in podprl dialog med državama.

Ob koncu je predsednik Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose dr. Rupel še poudaril, da je sodelovanje med državami črnomorske regije izrednega strateškega pomena, pri čemer je posebej omenil varnost dobave energetskih virov.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 08.02.2008