Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

07.02.2008

Preprečevanje dokazano najučinkovitejše sredstvo za zmanjševanje bremena raka

Uvodni nagovor slovenske ministrice za zdravje Zofije Mazej Kukovič

Ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukovič je danes na Brdu pri Kranju z uvodnim nagovorom odprla dvodnevno konferenco z naslovom Kako zmanjšati breme raka?, ki je na zdravstvenem področju osrednji dogodek med slovenskim predsedovanjem Svetu EU. »Podatki kažejo, da se kljub uspehom pri preprečevanju in zdravljenju število rakavih bolnikov v večini evropskih držav povečuje, in to med ženskami in med moškimi. Vsak tretji prebivalec Evropske unije bo zbolel za rakom, vsak četrti bo zaradi njega umrl,« je poudarila ministrica in nadaljevala, da lahko zaradi staranja prebivalstva pričakujemo naraščanje števila obolelih, zaradi česar bo v naslednjih letih in desetletjih breme raka samo še večje. Zavzela se je, da mora biti naš cilj »preprečiti tisto, kar se preprečiti da! Najmanj tretjino vseh rakavih bolezni je namreč mogoče preprečiti. Preprečevanje je dokazano najučinkovitejše in zato najmočnejše sredstvo za zmanjševanje bremena raka v vsaki državi.«

Slovenija je izbrala raka kot prednostno nalogo v zvezi z zdravjem med svojim predsedovanjem, ker podatki kažejo, da se kljub uspehom pri preprečevanju in zdravljenju te bolezni število obolelih v večini evropskih držav povečuje. Rak je drugi najpomembnejši vzrok smrti v razvitih državah in si s srčno-žilnimi boleznimi deli številne skupne dejavnike tveganja. Za njegovo uspešno obvladovanje je potreben celovit prijem na vseh ravneh, od preprečevanja bolezni, organiziranega presejanja in zgodnjega odkrivanja do kar najboljšega zdravljenja, rehabilitacije in paliativne oskrbe ter vlaganja v raziskave na omenjenih področjih.

Konferenca, na kateri sodelujejo predstavniki držav članic Evropske unije, Evropske komisije, Evropskega parlamenta, strokovnjaki za proučevanje in obvladovanja raka ter predstavniki strokovnih združenj in nevladnih organizacij, je priložnost za izmenjavo informacij, izkušenj in dobrih praks o celovitem obvladovanju te bolezni s posebnim poudarkom na možnosti skupnega in učinkovitejšega delovanja na ravni EU in nacionalnih ravneh. Slovensko predsedstvo se s svojo pobudo približuje bistvenemu cilju: kako zmanjšati breme raka v prihodnosti ter kako zmanjšati neenakost pri obolevnosti in preživetju rakavih bolnikov v EU. Prvi korak k temu cilju je pregled, kaj je bilo na tem področju že narejenega, in opredelitev ključnih priporočil za prihodnje ukrepe. In prav temu je namenjena konferenca.

Tema rak bo sicer tudi glavna tema na razpravi neformalnega ministrskega srečanja aprila letos na Brdu pri Kranju pod vodstvom Slovenije kot predsedujoče države EU. Na podlagi razprav na konferenci pa predsedstvo načrtuje pripravo sklepov o raku, ki bodo predloženi Svetu v sprejetje na junijskem zasedanju v Luxembourgu.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 07.02.2008