Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

08.02.2008

Vsak evro, vložen v preventivo, je dolgoročno najboljša naložba

La Ministre Zofija Mazej Kukovič

"Slovenska pobuda o raku je nova priložnost za okrepitev prizadevanj za zmanjšanje bremena raka. Velik interes in vaša zavzetost na konferenci me utrjujeta v prepričanju, da bomo to priložnost tudi uspešno izkoristili," so bile besede, s katerimi je ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukovič danes končala dvodnevno konferenco z naslovom Kako zmanjšati breme raka, ki je potekala na Brdu pri Kranju.

Na konferenci so snovalci zdravstvenih politik, medicinski strokovnjaki, raziskovalci, predstavniki bolnikov in mnogi drugi razpravljali o pristopih k celovitemu obvladovanju bremena raka, ki postaja zaradi starajoče se družbe vse večje. Ministrica je poudarila, da mora biti "naše delovanje predvsem usmerjeno v izboljševanje zdravja in doseganje večje kakovosti življenja državljanov Evropske unije. Le zdravi in ustvarjalni državljani lahko s svojim udejstvovanjem prispevajo k večji konkurenčnosti in uspešnosti gospodarstva, kar je tudi cilj lizbonske strategije. Hkrati pa je pomembno, da v trenutku, ko zbolijo za to težko boleznijo, dobijo vso potrebno in najboljšo oskrbo ter podporo, ki jo potrebujejo. Če bomo uspešno obvladovali raka, ki bo v bližnji prihodnosti morda celo največji javnozdravstveni izziv, bomo tudi v gospodarskem pogledu uspešnejši."

Ministrica je v svojem govoru opozorila tudi na konkretna področja, na katerih vidi možnosti za okrepljeno medsebojno sodelovanje in dodano vrednost na ravni Evropske unije. Za uspešno obvladovanje raka države članice potrebujejo celovit nacionalni načrt in ustrezne podatke, ki jih zagotavljajo registri raka. Nadalje pa je največji izziv za državo uresničevanje sprejetih načrtov v vsakdanjem življenju.

Kot pomembno področje je poudarila tudi zgodnje odkrivanje tistih rakov, ki jih ne moremo preprečiti. Pri tem je opozorila, da lahko upravičimo vložena sredstva in dosežemo cilje presejalnih programov le z dobro organiziranimi in upravljanimi programi, ki so povezani z registri prebivalstva, ustrezno odzivnostjo in stalnim spremljanjem kakovosti. Države članice bi morale v prihodnje nameniti več sredstev za preprečevanje in zgodnje odkrivanje raka. "Vsak evro, vložen v preventivo, je dolgoročno najboljša naložba. To moramo upoštevati vsakič ob sprejemanju težkih odločitev o prednostnih nalogah v zdravstvu," je še dodala ministrica.

Ministrica je pozvala tudi k povečanju podpore neodvisnim znanstvenim raziskavam na področju raka ter povezovanju raziskav in klinične prakse.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 08.02.2008