Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

07.02.2008

Turk danes pred Evropskim ekonomsko-socialnim odborom o lizbonski strategiji

Minister za razvoj dr. Žiga Turk se je danes v Bruslju udeležil konference na visoki ravni Evropskega ekonomsko-socialnega odbora o prenovljeni lizbonski strategiji za obdobje 2008–2010. Poudaril je dobre izkušnje Slovenije pri socialnem dialogu in predstavil prednostne naloge novega cikla lizbonske strategije.

Ob februarskem zasedanju je Evropski ekonomsko-socialni odbor danes organiziral konferenco, katere tema je lizbonska strategija, nadaljevala pa se bo še jutri. Namen razprave je, kako v okviru lizbonske strategije doseči več in bolje ter kakšna je pri tem vloga civilne družbe. Danes popoldne sta odbor nagovorila tudi minister Turk, ki je nacionalni koordinator za lizbonsko strategijo v predsedujoči Sloveniji, ter podpredsednik Evropske komisije Günter Verheugen, komisar za industrijo in podjetništvo. Oba sta predstavila prihajajoče izzive in priložnosti za Evropo.

Minister Turk je v svojem nagovoru opozoril predvsem na pomen socialnega dialoga za uspeh reform. Poudaril je, da imamo v Sloveniji dobre izkušnje pri socialnem dialogu. Slovenski nacionalni program reform oziroma slovensko izvajanje lizbonske strategije je bilo v Sloveniji obravnavano na Ekonomsko-socialnem svetu in Svetu za trajnostni razvoj.

Povedal je še, da gospodarski kazalniki v EU z gospodarsko rastjo 2,7 odstotka, brezposelnostjo pod 7 odstotkov in javnim dolgom pod 60 odstotkov izražajo izpeljane gospodarske reforme, ravno tako tudi v Sloveniji, v kateri pa so gospodarski dosežki še boljši, saj imamo gospodarsko rast med 6 in 7 odstotkov, brezposelnost pod 5 odstotkov, javni dolg pod 30 odstotkov in tudi uravnotežen proračun.

Lizbonska strategija kot ključni evropski projekt pomeni ukrepe za države članice za hitrejšo in stabilnejšo gospodarsko rast posameznih držav in Evrope kot celote. Med slovenskim predsedovanjem v letu 2008 se bo končal prvi triletni cikel lizbonske strategije. Posodobljeni sveženj dokumentov mora predvsem odgovoriti na ključne izzive, s katerimi se srečuje Evropska unija. Minister Turk se je še zavzel za hiter zagon novega cikla in poglobitev reform, še posebej zaradi nestabilnih razmer na svetovnih trgih. Pozdravil je tudi podporo Evropskega ekonomsko-socialnega odbora pri lizbonski strategiji.

Za prihajajoči novi cikel lizbonske strategije 2008–2010, za katerega bodo smernice sprejete na marčnem Svetu, je minister Turk udeležencem predstavil prednostne usmeritve novega cikla, to so ustvarjalna in inovativna Evropa, podjetna Evropa, Evropa, ki skrbi za ljudi, in Evropa, ki skrbi za okolje.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 12.02.2008