Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

11.02.2008

Na Malti ministrsko srečanje EU – Arabska liga; predsednik sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose, dr. Dimitrij Rupel, o bližnjevzhodnem mirovnem procesu

Predsednik Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose, slovenski zunanji minister dr. Dimitrij Rupel se je danes na Malti udeležil ministrskega srečanja Evropska unija – Arabska liga. Osrednja tema prvega dela srečanja je bilo stanje v regiji, s posebnim poudarkom na bližnjevzhodni krizi. Srečanja se udeležuje 7 zunanjih ministrov držav članic EU in 10 zunanjih ministrov držav članic Arabske lige.

V uvodnem nagovoru je minister Rupel dejal, da so mir, stabilnost in blaginja skupna skrb Evrope in arabskega sveta. »Za mirno in uspešno sožitje je bistvenega pomena medsebojno razumevanje in dialog med kulturami; Evropska unija in Arabska liga lahko k temu znatno prispevata,« je dejal slovenski zunanji minister.

Predsednik sveta EU je med drugim dejal, da Evropska unija ceni pomembno vlogo Arabske lige ter pozdravlja njene pobude, ki se vključujejo v prizadevanja za pomiritev na Bližnjem vzhodu. Ob tem je dr. Rupel dejal, da je Evropska unija pozdravila prispevek arabskih držav konferenci v Annapolisu in donatorski konferenci za palestinsko državo decembra v Parizu. Proces, ki se je začel v Annapolisu, morajo podpirati vsi dejavniki, aktivna zavzetost arabskih držav pa je življenjskega pomena za uspeh. Podpirati je treba obe strani in ju spodbujati, da sprejmeta vse možne ukrepe za izboljšanje stanja v regiji. Arabska liga lahko pomembno prispeva tudi k medpalestinskemu dialogu; Evropska unija pa je še posebej zavzeta za vzpostavljanje palestinskih institucij, posebej na področju varnosti. Potrebna so tudi prizadevanja za izboljšanje stanja na kraju samem in tu mora tudi Izrael pokazati svojo zavzetost; zamrzniti mora gradnjo naselij, ki ogroža zaupanje v mirovni proces, obenem pa mora izboljšati pogoje dostopa in svobodnega gibanja, kar je pogoj za izboljšanje ekonomskega stanja v Palestini. Minister Rupel je tudi poudaril,da se mora prenehati nasilje na območju Gaze: nesprejemljivi so raketiranje iz Gaze in izraelske povratne akcije.

Slovenski zunanji minister je še poudaril, da so na obeh straneh potrebne pobude za vzpostavitev medsebojnega zaupanja kot pogoj za napredovanje političnega procesa. »Prepričani smo, da lahko Arabska liga konstruktivno in kreativno usmerja svoja prizadevanja za mir, ki bodo obema stranema omočila, da dosežeta zastavljene cilje,« je še dejal slovenski zunanji minister.

Evropska unija vsekakor ocenjuje, da je rešitev stanja v Gazi z ponovnim odprtjem prehodov prioriteta, kajti Gazi je treba zagotoviti pretok blaga in storitev. Evropska unija je vsekakor pripravljena razmisliti o obnovitvi misije na mejnem prehodu v Rafi.

Glede Libanona pa je predsednik Sveta EU podprl načrt Arabske lige za izvolitev predsednika države, sestavo vlade narodne enotnosti in sprejema nove volilne zakonodaje.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 15.02.2008