Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

12.02.2008

Podobnik: "Dogovor o podnebnih spremembah na Baliju je šele začetek procesa"

Slovenski minister za okolje in prostor Janez Podobnik je 12. februarja v imenu Evropske unije nagovoril udeležence tematske razprave OZN o podnebnih spremembah v New Yorku. Namen razprave bil je v razvijanju skupne vizije sveta o ukrepanju proti podnebnim spremembam.

Po podatkih Mednarodnega panela o podnebnih spremembah, ki je bil v letu 2007 nagrajen z Nobelovo nagrado za mir, so se med letoma 1970 in 2004 izpusti toplogrednih plinov povečali za 70 odstotkov, to pa za človeštvo in za Zemljo pomeni resno grožnjo. Na podnebni konferenci decembra lani na Baliju je bil dosežen svetovni dogovor o skupnem ukrepanju proti podnebnim spremembam. To pa je zgolj začetek procesa, v katerem bodo sodelovale vse države sveta. Minister Podobnik je v svojem nastopu na panelu OZN v New Yorku poudaril, da je Balijski akcijski načrt pomemben dosežek, pa vendar le splošen in načelen dogovor, ki ga je treba v letih 2008 in 2009 nadgraditi v enoten in učinkovit sistem ukrepanja. Politična volja je nujno izhodišče zanj; za resničen uspeh pa je potrebno povezati znanje in finančna sredstva iz različnih virov, okrepiti sodelovanje med javnim in zasebnim sektorjem in prilagoditi finančne mehanizme tako, da podnebna sprememba za človeštvo ne bo predstavljala le grožnje temveč tudi priložnost za nov razvojni zagon.

Evropska unija se je v letu 2007 zavezala, da bo do leta 2020 najmanj za 20 odstotkov zmanjšala izpuste toplogrednih plinov. Resnost svojih namenom je v začetku leta 2008 potrdila s predlogom podnebno – energetskim svežnjem predpisov. Evropska unija je v prizadevanjih proti podnebnim spremembam pripravljena ukrepati še odločneje, če ji bodo pri tem sledili tudi drugi deli sveta.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 15.02.2008