Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

13.02.2008

Minister dr. Rupel vodil trojko EU-Rusija

Predsednik Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose, slovenski zunanji minister dr. Dimitrij Rupel, je danes na Gradu Brdo v Sloveniji vodil sestanek trojke EU z Rusijo na ravni zunanjih ministrov. S strani EU so poleg predsednika ministra dr. Rupla delegacijo sestavljali še visoki predstavnik za skupno zunanjo in varnostno politiko ter generalni sekretar Sveta Evropske unije Javier Solana, evropska komisarka za zunanje odnose in za evropsko sosedsko politiko dr. Benita Ferrero Waldner in državni minister pristojen za evropske zadeve v zunanjem ministrstvu Francoske republike, naslednje predsedujoče države, Jean-Pierre Jouyet. Delegacijo Ruske federacije je vodil minister za zunanje zadeve Sergej Lavrov.

Minister dr. Rupel je na srečanju poudaril dolgoletno uspešno sodelovanje med Evropsko unijo in Rusko federacijo, ter opozoril, da je Slovenija prva slovanska država, ki predseduje Svetu EU. To bo Slovenija obeležila tudi s posebnim dogodkom, razstavo Slovani Evrope, ki bo v Bruslju.

Sicer pa je slovenski zunanji minister dr. Rupel poudaril, da Rusija in Evropska unija skupaj prispevata k utrjevanju miru in stabilnosti v prostoru, ki ga povezujeta skupna zgodovina in skupna civilizacija. Prav te teme bodo tudi predmet številnih pobud ob letu medkulturnega dialoga, ki je ena izmed prioritet slovenskega  predsedstva.

V zvezi s specifičnimi vprašanji je predsednik sveta EU poudaril prizadevanja za začetek pogajanj za nov celovit sporazum, ki naj bi čim prej nasledil obstoječi Sporazum o partnerstvu in sodelovanju, Rusiji pa je tudi zagotovil podporo pri vključevanju v svetovno organizacijo za trgovino WTO.

Glede bližnjih ruskih predsedniških volitev je minister dr. Rupel, ob potrditvi pričakovanj EU, da bodo volitve svobodne in pravične, obžaloval, da ni bilo sporazuma glede napotitve opazovalne misije OVSE/ODIHR. Opozoril je tudi na zaskrbljenost glede prihodnosti British Councila v Jekaterinburgu in v Sankt Peterburgu ter dejal, da gre za pomembno ustanovo pri vzpostavljanju medkulturnega dialoga.

Obravnavali so tudi nekatere zunanjepolitične teme, predvsem stanje na Zahodnem Balkanu, kjer je minister dr. Rupel ponovil pripravljenost Evropske unije, da zagotovi celotnemu Zahodnemu Balkanu evropsko prihodnost ter opozoril na prizadevanja Slovenije, da pospeši približevanje Srbije Evropski uniji. Glede Kosova je slovenski zunanji minister dejal, da gre za evropski problem, kar je posredno potrdil tudi generalni sekretar ZN Ban Ki-moon, ko je izrazil pričakovanje po večjem angažiranju EU. Minister dr. Rupel je tudi izrecno poudaril, da je Kosovo primer sui generis in ga ne bo mogoče uporabljati kot zgleda za reševanje stanja v drugih predelih Evrope ali izven nje.

Sicer so na sestanku izmenjali mnenja tudi o nekaterih drugih mednarodnih vprašanjih, predvsem o bližnjevzhodnem mirovnem procesu in o misiji EU v Čadu.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 15.02.2008