Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

13.02.2008

Izjava predsedstva ob predstavitvi predlogov za varovanje meje EU

Slovensko predsedstvo pozdravlja današnjo predstavitev svežnja predlogov za varovanje meje EU s strani Evropske komisije, ki vsebuje Sporočilo o evalvaciji in prihodnosti Agencije Frontex, Sporočilo o uporabi novih tehnologij pri integriranem upravljanju meja in Sporočilo o oblikovanju Evropskega nadzornega sistema meja. Urejanje zunanjih meja je ena izmed prednostnih nalog Slovenije, zato bo 12. 3. 2008 na Brdu pri Kranju organizirala ministrsko konferenco, kjer bodo predstavljena vsa tri sporočila. Namen Slovenije je, da na podlagi razprave med državami članicami na konferenci Svet v nadaljevanju sprejme zaključke, ki bodo zagotavljali politične smernice za prihodnje delo na tem področju.

S Sporočilom o evalvaciji Agencije Frontex Komisija odpira razpravo o tem, kakšno vlogo naj bi imela ta agencija v prihodnje. Slovenija si bo prizadevala, da bi to razpravo zaključili že med njenim predsedovanjem, kar bo omogočilo učinkovito in hitro pripravo morebitnih izboljšanj v delovanju agencije. Slovenija bo z državami članicami preučila pripravljenost držav članic za razvoj sistema za registriranje državljanov tretjih držav pri vstopu in izstopu iz schengenskega območja. Uporaba tega sistema bi lahko, če je izvedljiva in ob spoštovanju varovanja osebnih podatkov, zagotovila znatno količino informacij, pomembnih za boj proti nezakonitim migracijam, organiziranemu kriminalu in mednarodnemu terorizmu. Slovenija bo skušala doseči razumevanje za nadaljnji razvoj in prihodnjo uporabo takih sistemov, ki bodo spodbujali večji in hitrejši pretok potnikov na mejah. Poleg tega si bo prizadevala izboljšati upravljanje zunanjih meja Evropske unije na podlagi strategije integriranega upravljanja meja in prednostno obravnavala možnost oblikovanja Evropskega sistema za nadzor zunanje meje.

Pomen teh razprav, ki bodo vplivale na razvoj na območju svobode, varnosti in pravice, je Slovenijo spodbudil k organizaciji ministrske konference. Ta bo omogočila široko politično razpravo na podlagi sporočil Komisije o prihodnosti agencije Frontex, o prihodnjih izzivih upravljanja zunanjih meja EU in uporabi novih tehnologij, katere cilj je doseči politične smernice za prihodnje delo, ki ga bo treba opraviti pri krepitvi zunanjih meja EU.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 19.02.2008