Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

14.02.2008

V lizbonski strategiji več pozornosti izobraževanju in usposabljanju ter mladini

»Lizbonska strategija bo ključ do uspešne in konkurenčne Evrope samo z večjim poudarkom na izobraževanju in mladini,« je danes po zasedanju Sveta za izobraževanje, kulturo in mladino povedal predsedujoči minister za šolstvo in šport dr. Milan Zver.  Po njegovih besedah smo s sprejetimi ključnimi sporočili naredili velik korak v to smer, zdaj pa je vse odvisno od Evropskega sveta.

Ključna sporočila s področja izobraževanja in usposabljanja se osredotočajo na pomembnost vseživljenjskega učenja, predvsem na dvig bralne pismenosti in ravni izobrazbe. Letošnje vmesno poročilo o programu »Izobraževanje in usposabljanje 2010«, ki je bilo danes sprejeto, namreč kaže na slabo bralno pismenost in velik odstotek otrok, ki zgodaj opustijo šolanje. To pa je za prihodnost konkurenčne in gospodarsko visoko razvite Evropo slab kazalec. »Prav zato smo v ključnih sporočilih dali velik poudarek trikotniku znanja, ki bo učinkovit le z razvojem ustvarjalnega in inovativnega lotevanja izobraževanja in usposabljanja,« je povedal predsedujoči minister dr. Milan Zver.

Kar zadeva mladino, pa ključna sporočila pozivajo države članice, naj v strategije zaposlovanja in socialne strategije vključijo posebne ukrepe za mlade. Predsedujoči minister dr. Milan Zver je opozoril tudi na mlade z manj priložnostmi, ki jim »moramo z močnejšim usmerjanjem, multidisciplinarno podporo in prilagojenimi ukrepi nameniti več pozornosti«. Samo tako bodo mladi ostali pomemben soustvarjalec družbenega in gospodarskega napredka.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 15.02.2008