Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

15.02.2008

Večjezičnost ključna za konkurenčno prednost gospodarstva

»Večjezičnost in znanje jezikov imata medkulturno vlogo, poleg tega pa evropskemu gospodarstvu dajeta tudi resnično konkurenčno prednost na globalnem trgu,« je danes na konferenci Spodbujanje večjezičnosti: naša skupna zaveza povedal predsedujoči Svetu za izobraževanje, kulturo in mladino minister za šolstvo in šport dr. Milan Zver, ki je skupaj s komisarjem za večjezičnost Leonardom Orbanom predsedoval konferenci.

Ministri so se v bogati razpravi zavzeli za vzpostavitev nove strategije za večjezičnost, ki bi največ pozornosti namenila predvsem vseživljenjskemu učenju jezikov za vse, tudi za tiste z manj priložnostmi.

Sopredsedujoči minister dr. Milan Zver je na konferenci posebej omenil, da ostaja učenje jezikov, zlasti za majhne države, ena od prednostnih nalog. »Učenju jezikov moramo še naprej posvečati vso pozornost v okviru formalnega izobraževanja, torej v šolah, pa tudi razvijanju oblik neformalnega in priložnostnega učenja,« je še dodal minister dr. Milan Zver.

V razpravi so ministri namenili pozornost tudi razsežnosti učenja jezikov. Še posebej so poleg učenja materinščine in tujih jezikov za mladino in odrasle omenjali učenje jezikov in izobraževanje avtohtonih narodnih skupnosti. Ohranjanje lastne kulturne identitete namreč ni pomembno samo za narodne skupnosti, ampak tudi za priseljence. To je poudaril tudi komisar Orban, saj je za priseljence, zlasti za mlade generacije, ohranjanje materinščine nujno potrebno za njihovo boljšo samopodobo, kar prav tako kot znanje jezika okolja olajšuje njihovo vključevanje v družbo.

Ob koncu konference je minister dr. Milan Zver poudaril, da bodo sklepi razprave vključeni v sklepe o večjezičnosti, ki jih bodo ministri sprejemali na majskem zasedanju Sveta za izobraževanje, kulturo in mladino in tako večjezičnosti dali dodatno veljavo v Evropski uniji.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 15.02.2008