Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

18.02.2008

Minister Mate o mejni varnosti na Zahodnem Balkanu in o vizumski liberalizaciji

Dragutin Mate, predsednik Sveta EU za področje notranjih zadev in slovenski notranji minister, se bo na povabilo ministra za notranje zadeve in javno administracijo Črne gore, Jusufa Kalamperovića in ambasadorja dr. Theodorja Winklerja, direktorja Centra za demokratični nadzor nad oboroženimi silami (DCAF), Ženeva, udeležil pete letne ministrske konference o sodelovanju na področju mejne varnosti na Zahodnem Balkanu, ki bo od 21. do 23. februarja 2008 v Budvi, Črna gora. Minister Mate bo udeležence nagovoril v imenu slovenskega predsedstva Sveta EU in podpisal Dogovor o sodelovanju in partnerstvu med Ministrstvom za notranje zadeve RS in ženevskim Centrom za demokratični nadzor nad oboroženimi silami.

Zahodni Balkan je bil že v zgodnji fazi priprav identificiran kot ena od prednostnih tem slovenskega predsedovanja Svetu EU, varnost državnih meja pa je hkrati ena od ključnih problemov za EU kot celoto. Stabilnost v tej regiji je izjemnega pomena za Slovenijo, slovensko predsedovanje pa pomeni enkratno priložnost, da se Slovenija za države Jugovzhodne Evrope uveljavi kot most do EU.

Peta letna ministrska konferenca pod okriljem organizacije DCAF je namenjena oceni doseženega napredka in izvedenih dejavnosti v letu 2007 v okviru Programa DCAF za področje mejne varnosti 2008 – 2011. Konferenca bo osredotočena na teme, povezane z izzivi, s katerimi se soočajo države in EU pri zagotavljanju varnosti meja. Te teme so sistemi upravljanja državnih meja na področju Jugovzhodne Evrope, ocene napredka držav na področju varnosti meja v letu 2007, procesi implementacij in ocene dejavnosti, ki se izvajajo na tem področju, in letni plan skupnih dejavnosti za leto 2008 ter strateške smernice za obdobje od 2009 – 2011.

Konference se bodo poleg predstavnikov Centra za demokratični nadzor nad oboroženimi silami (DCAF) ter lokalnih oblasti udeležili ministri za notranje zadeve in drugi visoki predstavniki držav, Evropske komisije ter mednarodnih varnostnih agencij. Konferenca se prične 21. 2. 2008 v popoldanskih urah z otvoritvenim srečanjem in pozdravnimi nagovori, do 23. 2. 2008 se bodo zvrstila štiri zasedanja.

V okviru obiska se bo minister Mate pridružil podpredsedniku Evropske komisije in evropskemu komisarju za pravosodje, svobodo in varnost Francu Frattiniju, ki bo 20. in 21. februarja 2008 v Skopju in Podgorici napovedal začetek dialoga o vizumski liberalizaciji z Nekdanjo jugoslovansko republiko Makedonijo in Črno goro. Slovenija podpira začetek dialoga z državami Zahodnega Balkana, saj bo ta možnost prispevala k hitrejšemu približevanju držav Zahodnega Balkana EU.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 27.02.2008