Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

18.02.2008

Minister dr. Rupel: EU je sprejela enotno stališče glede Kosova

»Evropska unija je tudi tokrat uspešno prestala test enotnosti in sprejela skupno stališče o nedavnih dogodkih na Kosovu«. S temi besedami je predsednik Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose, slovenski zunanji minister dr. Dimitrij Rupel, začel novinarsko konferenco po zasedanju Sveta, ki je bilo v veliki meri namenjeno prav stanju na Kosovu.

Minister dr. Rupel je ob obrazložitvi sprejetega stališča predvsem poudaril, da je EU vzela na znanje nastalo stanje po nedeljski resoluciji, s katero je kosovska skupščina razglasila neodvisnost Kosova. Svet EU za splošne zadeve in zunanje odnose je vzel na znanje, da resolucija vsebuje določila demokracije in enakopravnosti državljanov, pa tudi zaščito srbske in drugih manjšin. Svet je tudi vzel na znanje, da bodo države članice na osnovi nacionalne prakse in mednarodnega prava določale svoje odnose s Kosovom.

Minister dr. Rupel je namenil veliko pozornost napotitvi misije EVOP na Kosovo, ki je sestavni del »dolgoletne zavzetosti EU za stabilnost Zahodnega Balkana« in poudaril, da je bil ta sklep sprejet soglasno na decembrskem zasedanju Evropskega sveta. Vsekakor bo EU še sodelovala z ZN, KFOR, OVSE in drugimi mednarodnimi dejavniki v regiji.

Slovenski zunanji minister dr. Rupel je še poudaril, da je Svet EU za splošne zadeve in zunanje odnose potrdil popolno podporo evropski perspektivi za celoten Zahodni Balkan.

Minister dr. Rupel je še dejal, da je Predsedstvo v imenu Evropske unije s posebno izjavo obsodilo zadnje dogodke nasilja v Beogradu, v Mitrovici in v drugih krajih, še zlasti dejanja proti diplomatskim predstavništvom, in je oblasti pozvalo, »naj zagotovijo varnost državljanov EU in njihove lastnine«. Ob koncu je še pozval Beograd in Prištino, naj spoštujeta že sprejete obveze, da se bosta vzdržala vseh dejanj, ki bi lahko ogrožala varnost v regiji.

V odgovoru na izrecno vprašanje na novinarski konferenci je minister dr. Rupel tudi dejal, da je Kosovo primer sui generis in ga v nobenem primeru ni mogoče jemati kot precedens pri obravnavanju drugih situacij; to stališče je tudi jasno navedeno v zaključkih Sveta.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 22.02.2008