Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

18.02.2008

Svet EU za splošne zadeve in zunanje odnose razpravljal o številnih zunanjepolitičnih temah

Evropska sosedska politika je bila poleg vprašanja Zahodnega Balkana med pomembnejšimi temami današnjega zasedanja Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose. Predsednik sveta slovenski zunanji minister dr. Dimitrij Rupel je poudaril izreden pomen te politike in dejal, da je to ena prednostnih nalog zunanjih odnosov Evropske unije. Evropski komisiji se je zahvalil za zavzetost pri tem vprašanju in zagotovil polno sodelovanje sveta EU.

Pri evropski sosedski politiki so tokrat posebno pozornost namenili Moldaviji. Ob ugotovitvi pozitivne dinamike v odnosih je bilo poudarjeno, da so potrebna dodatna prizadevanja za okrepitev demokracije in pravne države, spoštovanje človekovih pravic, svobodo medijev še zlasti pred parlamentarnimi volitvami.

Svet je obravnaval tudi več drugih zunanjepolitičnih vprašanj. V zvezi s Čadom je minister dr. Rupel najprej obsodil zadnja dejanja nasilja, vključno z napadi oboroženih skupin na sedež in predstavnike vlade. EU je pozvala vse, naj prenehajo uporabljati silo, in je ponovno podprla pobudo Afriške unije za premirje in trajno rešitev krize ter še zlasti prizadevanja Afriške unije in ZN za spoštovanje suverenosti in ozemeljske celovitosti Čada. Minister Rupel je izrazil tudi zaskrbljenost ob prijetju predstavnikov opozicije v Čadu, izrecno pa je poudaril skrb za civilno prebivalstvo. Prav tej skrbi je namenjena napotitev misije Evropske unije, o kateri so odločali na januarskem zasedanju sveta.

V zvezi z Mjanmarom je minister dr. Rupel poudaril zaskrbljenost zaradi sedanjih razmer, predvsem glede človekovih pravic. Svet EU je pozval oblasti, naj si prizadevajo za hiter prehod v tranzicijo, ki naj bi z referendumom o ustavi privedla do večstrankarskih volitev v letu 2010. Ob načelnem stališču, da si EU prizadeva za stabilnost, napredek in demokracijo, je minister dr. Rupel pozval oblasti, naj izpustijo vse politične zapornike.

Pri obravnavanju položaja v Keniji je bila ponovno izražena zaskrbljenost zaradi nasilja in nestabilnosti. Svet EU je kenijske politične voditelje spet pozval h končanju nasilja ter podprl pobudo Kofija Anana in skupine vidnih afriških osebnosti. Ob tem so pozdravili dogovor med kenijskimi strankami in ustanovitev medstrankarske komisije za resnico, pravičnost in spravo.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 18.02.2008