Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

18.02.2008

Svet EU pozval Hrvaško, naj za države članice ne uveljavlja ekološko-ribolovne cone

Svet Evropske unije za splošne zadeve in zunanje odnose je danes v Bruslju soglasno in brez razprave odobril sklep v zvezi s hrvaško ekološko-ribolovno cono na Jadranu. V sklepu je rečeno, da Svet, v skladu z zaključki decembrskega zasedanja, poziva Hrvaško, naj v celoti spoštuje dogovor sprejet 4. junija 2004 in naj ne uveljavlja nobenega aspekta ekološko-ribolovne zaščitne cone za države članice EU dokler ne bo prišlo do skupnega dogovora v duhu EU. Svet tudi poziva Hrvaško, naj izpolni svoje obveze v zvezi s tem vprašanjem. Svet se bo na prihodnjih srečanjih k temu še povrnil, sedaj pa je povabil Komisijo, naj nadaljuje z dialogom  s hrvaškimi oblastmi in nato poroča Svetu.

Sicer pa je vprašanje ekološko-ribolovne cone vključeno tudi v sklep o načelih, prioritetah in pogojih vključevanja Hrvaške v Evropsko unijo, ki ga je Svet ministrov sprejel prejšnji teden. V tem dokumentu je med drugim zapisano, naj Hrvaška v celoti spoštuje dogovor z dne 4. junija 2004 v zvezi z ekološko-ribolovno cono, na katerega se sklicujejo sklepi evropskega sveta junija 2004 in pogajalski okvir, ter naj Hrvaška ne uveljavlja cone za države članice EU do dosege skupnega sporazuma v duhu EU.

Sicer pa je ta poziv vključen tudi med ključne prioritete, ki jih sklep navaja v uvodnem delu. Poleg tega je v tem delu govor tudi o mejnih vprašanjih s pozivom, naj Hrvaška na bilateralni ravni poišče končne rešitve mejnih vprašanj s Slovenijo, Srbijo, Črno Goro ter Bosno in Hercegovino.

Po sprejetju sklepa na današnjem zasedanju je predsednik Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose, slovenski zunanji minister dr. Dimitrij Rupel izjavil, da gre za pomembno vprašanje za vključevanje Hrvaške v Evropsko unijo. »O tem sva se pred desetimi dnevi pogovarjala na srečanju s hrvaškim zunanjim ministrom Jandrokovićem.« je dejal minister dr. Rupel, ki je tudi opozoril, da je sedaj na potezi Hrvaška. Dodal je še, da je Slovenija zelo zainteresirana za ekološko zaščito Jadrana in da je v vsakem trenutku pripravljena na pogovore in dogovore skupaj z EU in Italijo ter drugimi državami, ki jih obliva Jadransko morje. »Nedavna nesreča ob istrski obali je svarilo, da moramo to vprašanje jemati zelo resno in si moramo za zaščito Jadrana vsi skupaj prizadevati,« je še dejal slovenski zunanji minister.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 22.02.2008