Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

18.02.2008

Državni sekretar Šter: Učinkovito razvojno sodelovanje na vrhu lestvice prednostnih dejavnosti mednarodne skupnosti

Državni sekretar na Ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter je danes vodil Konferenco o izzivih razvojne politike Evropske unije, ki so se je udeležili razvojni ministri držav članic Evropske unije in evropski komisar za razvojno sodelovanje Louis Michel. Udeleženci so se pogovarjali o učinkovitosti razvojnega sodelovanja, razmerah v Keniji ter vprašanju otrok in žensk v oboroženih spopadih.

Uvodoma je državni sekretar Šter poudaril, da je Evropa pokazala željo, voljo in moč za krepitev partnerstva na področju razvojnega sodelovanja. "Smo največji svetovni donator in kot celota prispevamo več kot polovico svetovne razvojne pomoči. Tako pomembno prispevamo k izboljšanju življenjskih razmer številnih ljudi, institucionalnih sposobnosti držav, upravljanja, demokratičnega razvoja, človekovih pravic ter k mednarodnemu miru in varnosti."

Ob tem je državni sekretar Šter opozoril na pomembnost učinkovitega razvojnega sodelovanja ter nadaljeval, da želje na tem področju ostajajo jasne, to je doseči osem razvojnih ciljev tisočletja do leta 2015. "Pomembno je usmeriti pozornost na področja, na katerih je doseganje razvojnih ciljev tisočletja še posebej zahtevno; pri tem je Afrika med ključnimi partnericami Evropske unije." Ob tem je treba poudariti pomen usklajenosti politike razvojnega sodelovanja na ravni EU in držav članic. "EU ima na tem področju oblikovane ustrezne politike in mehanizme, vendar moramo okrepiti in poglobiti naša prizadevanja."

"Zdaj je pravi trenutek za razmislek o prihodnosti razvojnega sodelovanja EU," je v nadaljevanju povedal državni sekretar Šter in pri tem poudaril izzive, kot so podnebne spremembe, mir in varnost, spoštovanje človekovih pravic, odpravljanje trgovinskih ovir, zadovoljitev temeljnih človekovih potreb.

Konferenca je bila namenjena tudi razpravi o problematiki otrok in žensk v oboroženih spopadih, ki je prednostna naloga slovenskega predsedovanja na področju razvojnega sodelovanja. Izmenjava mnenj na to temo bo slovenskemu predsedstvu pomagala tudi pri nadaljnjih korakih, med drugim pri pripravi osnutka sklepov, ki bodo obravnavani na zasedanju razvojnega Sveta za splošne zadeve in zunanje odnose (GAERC) maja 2008. 

Komisar Louis Michel in nizozemski minister za razvojno sodelovanje Bert Koenders sta poročala o svojih nedavnih obiskih v Keniji, kjer EU podpira prizadevanja Panela uglednih Afričanov, ki ga vodi Kofi Anan, ter je pripravljena še naprej sodelovati v tem procesu za razrešitev položaja v tej državi. Slovenija je med drugim izrazila podporo nadaljnjemu zagotavljanju humanitarne in druge pomoči EU kenijskemu prebivalstvu v stiski.

Udeleženci konference so se dotaknili tudi vprašanja regionalnega vključevanja držav Afrike, Karibov in Pacifika, ki je povezano s sklenitvijo celovitih ekonomskih partnerskih sporazumov med Evropsko unijo in omenjenimi državami.

Na tehničnem seminarju, ki je spremljal konferenco, so udeleženci skušali zaradi krepitve učinkovitosti razvojne pomoči in vključitve širokega spektra ustreznih akterjev v razvojno sodelovanje EU približati finančne mehanizme razvojnega sodelovanja EU ustreznim subjektom v državah članicah. Seminar je bil namenjen predvsem nevladnim akterjem, kot so nevladne organizacije, lokalne skupnosti, poslovneži.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 18.02.2008