Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

19.02.2008

Državni sekretar Šinkovec o Pridružitvenem svetu EU-Libanon

Državni sekretar na Ministrstvu za zunanje zadeve Matjaž Šinkovec je danes v imenu slovenskega predsedstva v Bruslju predsedoval zasedanju Pridružitvenega sveta EU-Libanon. Razpravljali so o položaju in možnostih odnosov med EU in Libanonom (libanonsko stran je vodil vršilec dolžnosti zunanjega ministra Tarik Mitri), vprašanjih skupnega interesa ter regionalnih in mednarodnih temah.

»Zagotovili smo svojo zavezanost suverenosti, neodvisnosti, enotnosti in stabilnosti Libanona. EU in Libanon si prizadevata doseči isti cilj: ustvariti mir, stabilnost in blaginjo na Bližnjem vzhodu. Potrebujemo celovito rešitev,« je dejal državni sekretar.

EU skrbi tudi naraščanje napetosti v Libanonu. »Razmere se slabšajo. Nenehna institucionalna kriza v državi je nesprejemljiva. Različne strani morajo znova vzpostaviti dialog v duhu sodelovanja,« je poudaril Šinkovec.

Državni sekretar je pozdravil tudi dosežke reformnega procesa v Libanonu – država je dosegla številne makroekonomske cilje. »Evropska unija spodbuja Libanon, da še naprej izvaja učinkovite reforme,« je dejal, nato pa pohvalil partnerstvo med EU in Libanonom v okviru evropske sosedske politike.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 19.02.2008