Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

20.02.2008

Minister Mate na obisku v Nekdanji jugoslovanski republiki Makedoniji ob napovedi začetka dialoga o vizumski liberalizaciji

Dragutin Mate, predsednik Sveta EU za področje notranjih zadev in slovenski notranji minister, je danes na obisku v Skopju v Nekdanji jugoslovanski republiki Makedoniji, kjer se je pridružil podpredsedniku Evropske komisije in evropskemu komisarju za pravosodje, svobodo in varnost Francu Frattiniju ob napovedi začetka dialoga Evropske komisije z Nekdanjo jugoslovansko republiko Makedonijo o vizumski liberalizaciji. Sporazum o vizumskih olajšavah med EU in Nekdanjo jugoslovansko republiko Makedonijo se je pričel izvajati 1. januarja 2008.

Minister Mate in podpredsednik Frattini sta skupaj s predsednikom vlade Nekdanje jugoslovanske republike Makedonije Nikolo Gruevskim in zunanjim ministrom Antoniom Milososkim slavnostno odprla Nacionalni vizumski center. Ob tej priložnosti je minister Mate dejal:  »Slovensko predsedstvo pozdravlja začetek dialoga o vizumski liberalizaciji med Evropsko komisijo in Nekdanjo jugoslovansko republiko Makedonijo. Menim, da bo začetek dialoga prispeval h krepitvi medsebojnega zaupanja med obema stranema, hkrati pa je to jasen signal Nekdanji jugoslovanski republiki Makedoniji, da je približevanje EU pravilna pot. Zelo pomembno je, da se tak dialog čimprej prične tudi z ostalimi državami v regiji, saj bo ta možnost prispevala k hitrejšemu približevanju držav Zahodnega Balkana EU.«

Minister Mate se je danes srečal z ministrico za notranje zadeve Nekdanje jugoslovanske republike Makedonije Gordano Jankulovsko. Pogovarjala sta se o pobudi za izdelavo Ocene nevarnosti na področju organiziranega kriminala za države Zahodnega Balkana (SEE OCTA), implementaciji Konvencije o policijskem sodelovanju v Jugovzhodni Evropi, prenovi Centra SECI, sodelovanju policijskih akademij držav Zahodnega Balkana in možni koordinaciji različnih programov in dejavnosti na tem območju. Dogovorila sta se tudi za srečanje generalnih direktorjev obeh policij marca letos.

V četrtek dopoldne bo minister Mate v Skopju nadaljeval s pogovorom z ministrico Jankulovsko o prihodnji podpori EU pri policijskih reformah in pričakovanjih glede implementacije zakona o policiji, obisk pa bo nadaljeval v Črni gori.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 21.02.2008