Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

21.02.2008

Ministri za obrambo EU o operacijah evropske varnostne in obrambne politike

Na današnjem delu neformalnega zasedanja ministrov za obrambo Evropske unije je bila razprava namenjena operacijam evropske varnostne in obrambne politike, predvsem operaciji Althea v Bosni in Hercegovini, pri čemer so se ministri strinjali, da je treba misijo nadaljevati. Na podlagi realnih varnostnih ocen o razmerah v Bosni in Hercegovini ter regiji kot celoti, še posebej v povezavi s Kosovom, je treba ovrednotiti dosežen napredek, ki bo podlaga za odločitev o nadaljevanju oziroma končanju operacije.

V razpravi so ministri ugotavljali, da so uspešne priprave omogočile začetek delovanja misije EULEX, ki zagotavlja varnost in stabilnost na Kosovu. Glede na varnostne razmere bo poleg naloge misije ključnega pomena konstruktivno sodelovanje z Natom/KFOR, OZN in OVSE ter lokalnimi oblastmi, vendar z jasno opredeljeno delitvijo pristojnosti in načinom usklajevanja.

V delu razprave, ki je bil namenjen Afriki, so ministri poudarili, da destabilizacija držav in humanitarne krize v določenih delih Afrike povzročajo upravičeno zaskrbljenost mednarodne skupnosti. Za EU je pomoč pri reševanju nastalih težav prednostnega pomena. Ob tem je bil govor predvsem o novi vojaški premostitveni operaciji EU v Čadu in Srednjeafriški republiki. Državam članicam EU velja zahvala, da so prispevale sile in zmogljivosti. Treba si bo prizadevati, da bodo tudi v nadaljevanju misije zagotovljene sile za uspešno izvedbo operacije. Še posebej so ministri izrazili zaskrbljenost zaradi razmer, v katerih živijo otroci in ženske.

Ministri so razpravljali tudi o operacijah v Sudanu, Gvineji Bissau in Demokratični republiki Kongo.

Menimo, da je bilo današnje zasedanje uspešno, v nadaljevanju srečanja pa bo jutri govor o vojaških zmogljivostih EU in sodelovanju s strateškimi partnerji.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 22.02.2008