Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

21.02.2008

Trojka EU z Afganistanom

Predsednik Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose, slovenski zunanji minister dr. Dimitrij Rupel, je na Brdu pri Kranju vodil srečanje med trojko Evropske unije in Afganistanom na ravni zunanjih ministrov. Delegacijo Evropske unije so sestavljali še komisarka za zunanje odnose in evropsko sosedsko politiko Benita Ferrero-Waldner, predstavnik sekretariata Sveta EU Francesc Vendrell in francoska državna sekretarka za zunanje zadeve in človekove pravice Rama Yade; delegacijo Islamske republike Afganistan je vodil minister za zunanje zadeve dr. Rangin Dadfar Spanta.

Minister dr. Rupel je dejal, da je bilo srečanje namenjeno trem velikim temam: razmeram v Afganistanu, sodelovanju med EU in Afganistanom ter političnemu položaju v regiji.

V zvezi z razmerami v Afganistanu je dr. Rupel z zadovoljstvom ugotovil napredek na nekaterih področjih, predvsem v družbenem sektorju. To velja na primer za pravice žensk, ki so zdaj številčno zastopane v politiki in imajo dostop do šolstva, tako da je v obveznih šolah že tretjina deklet. V Afganistanu je zdaj 11 univerz, leta 2002 je bila samo ena, dostopna samo moškim. Tudi ekonomski položaj se izboljšuje, problematična pa ostajajo še nekatera področja, kot na primer zagotovitev varnosti, vprašanje proizvodnje mamil in organiziranost državne strukture.

Glede sodelovanja med EU in Afganistanom je minister dr. Rupel opozoril predvsem na misijo EUPOL, ki deluje v okviru evropske varnostne in obrambne politike, omenil pa je tudi priprave na mednarodno konferenco o Afganistanu, ki bo maja v Parizu.

V zvezi s položajem v regiji so preučili odnose med Afganistanom in sosednjimi državami, predvsem Iranom in Pakistanom. Glede Pakistana je minister dr. Rupel ocenil, da so dobri odnosi med državama eden pogojev za stabilnost v regiji, glede Irana pa je bila največja pozornost namenjena jedrskemu programu. Slovenski zunanji minister je tu opozoril na sklepe Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose v januarju letos in na sporočilo zunanjih ministrov stalnih članic VS ZN in Nemčije 22. januarja letos v Berlinu.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 22.02.2008