Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

25.02.2008

Minister dr. Rupel sprejel zunanjega ministra BiH Alkalaja

Foto: BOBO

Predsednik Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose, slovenski zunanji minister dr. Dimitrij Rupel, se je danes v Ljubljani srečal z ministrom za zunanje zadeve Bosne in Hercegovine Svenom Alkalajem. Osrednja tema pogovorov je bilo približevanje Bosne in Hercegovine Evropski uniji.

Minister dr. Rupel je v zvezi s tem poudaril pomen parafiranja stabilizacijsko-pridružitvenega sporazuma v decembru 2007; k temu so prispevali predvsem sprejeti ukrepi za boljše delovanje vlade in parlamenta v BiH. »Vzpostavitev dobro delujočih državnih institucij je nujen pogoj za hitrejše približevanje Bosne in Hercegovine Evropski uniji,« je ob tem poudaril slovenski zunanji minister, ki je še dejal, da bi Slovenija štela za izjemen uspeh, če bi sporazum tudi podpisali še med slovenskim predsedovanjem. Oživitev Solunske agende, ki zagotavlja celotnemu Zahodnemu Balkanu evropsko prihodnost, je namreč ena temeljnih prednostnih nalog slovenskega predsedstva in ob tem je dr. Rupel izrecno poudaril, da je zelo pomembno, da BiH ne zaostaja za preostalimi državami regije. Srečanje EU-Zahodni Balkan, ki bo ob robu neformalnega srečanja zunanjih ministrov konec marca na Brdu, bo po besedah dr. Rupla priložnost za močno pozitivno sporočilo regiji in o regiji.

Glede drugih vprašanj je slovenski zunanji minister pozdravil namero Evropske komisije za začetek vizumskega dialoga z vsemi državami regije, sicer pa je opozoril na skorajšnji uradni začetek delovanja Regionalnega sveta za sodelovanje, ki ga bodo zaznamovali v Sofiji 27. februarja; s tem bo regija prevzela odgovornost za nadaljevanje uspešnega dela Pakta stabilnosti ter bo probleme reševala v duhu regionalnega sodelovanja.

Na srečanju sta ministra veliko pozornost namenila tudi razmeram v Bosni in Hercegovini; minister dr. Rupel je poudaril pomen enotnosti, neodvisnosti in ozemeljske celovitosti BiH. »Želimo, da bi bila Bosna in Hercegovina uspešna in funkcionalna država in da bi presegla notranja nesoglasja, ki ovirajo napredek države na poti v evro-atlantske integracija,« je dejal.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 25.02.2008