Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

26.02.2008

Minister za razvoj o ustvarjalnosti na drugi letni konferenci

Minister za razvoj dr. Žiga Turk je danes nagovoril udeležence druge letne konference v okviru pobude Regije za gospodarsko spremembo, na kateri so strokovnjaki razpravljali, kako evropska regionalna politika in njeni instrumenti prispevajo k medsebojni izmenjavi izkušenj. Konferenco organizira Direktorat Evropske komisije za regionalno politiko v sodelovanju z Odborom za regije.

Minister Turk je udeležencem predstavil prenovljeno lizbonsko strategijo, ki bo marca 2008 na Evropskem svetu uradno zagnala nov cikel 2008–2010. Po njegovem mnenju bo pri tem ključen odločen zagon prenovljene lizbonske strategije in v tej luči je udeležencem predstavil tudi pomen in vlogo regij.

 »V lizbonsko strategijo želimo poleg inovacij vnesti ustvarjalnost,« je povedal minister. Pri tem se sklicuje na ustvarjalnost, kakor jo definira Richard Florida, in za katero potrebujemo tako imenovane tri T-je: talente, tehnologijo in toleranco. Minister Turk vidi vlogo regij predvsem pri ohranjanju talentov: »Z vlaganjem v večje zmogljivosti in infrastrukturo bi bile regije lahko uspešnejše v tako imenovani vojni za talente.«

Evropski svet bo sicer marca potrdil smernice evropske politike in sprejel sklepe glede politike zaposlovanja. Sprejel bo posebna priporočila državam članicam v zvezi z njihovim napredkom pri izvajanju nacionalnih reformnih programov in pozval Svet, Komisijo ter Parlament k izvajanju lizbonskega programa Skupnosti. Svet se bo zavzel tudi za nekaj ključnih dejavnosti in ciljev na štirih prednostnih področjih: skrb Evrope za okolje, skrb Evrope za človeka in njegov socialni položaj, prizadevanja za podjetnejšo, inovativnejšo in ustvarjalnejšo Evropo.

Konference sta se udeležila tudi predsednik Evropske komisije José Manuel Barosso in evropska komisarka za regionalno politiko Danuta Hubner, včeraj pa je udeležence nagovoril tudi državni sekretar v Službi Vlade Republike Slovnije za lokalno samoupravo in regionalno politiko, mag. Marko Starman. Že ob otvoritvi letošnje konference so govorci poudarili pomen in vlogo prenovljene lizbonske strategije za rast in delovna mesta pri dvigovanju ozaveščenosti o ključni vlogi raziskav in inovacij v evropskem gospodarstvu, posebno pri krepitvi njegove globalne konkurenčnosti.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 27.02.2008