Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

27.02.2008

Minister dr. Rupel na sklepnem zasedanju Pakta stabilnosti v Sofiji

Predsednik Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose, slovenski zunanji minister dr. Dimitrij Rupel, je danes v Sofiji sodeloval na zaključnem zasedanju Pakta stabilnosti in inavguracijskem zasedanju Regionalnega sveta za sodelovanje, s katerim države Zahodnega Balkana same prevzemajo odgovornost za regionalno sodelovanje. »Pred devetimi leti so z oblikovanjem Pakta stabilnosti države jugovzhodne Evrope ob podpori pobude EU sprejele odgovornost, da v okviru mednarodne skupnosti in z medsebojnim sodelovanjem ter ob pomoči donatorjev razvijejo skupno strategijo za rast regije,« je dejal dr. Rupel, ki je nato z zadovoljstvom ugotovil, da sedaj lahko države regije same nadaljujejo prizadevanje za trajni mir, stabilnost in uspešnost s pomočjo sodelovanja. Ta prehod je omogočila zavzetost držav, obenem pa tudi vztrajno delo koordinatorja pakta stabilnosti dr. Erharda Buseka s sodelavci ter Evropske komisije, katerim se je minister dr. Rupel izrecno zahvalil.

Čeprav je treba še veliko narediti, je v teh letih Pakt stabilnosti vendar uresničil veliko projektov, ki so pripomogli k izboljšanju kakovosti življenja v regiji. »Najpomembnejše pa je, da je Pakt stabilnosti omogočil tranzicijo, ne samo prehoda iz vojne ekonomije v tržno gospodarstvo, od ločenih družb k večji strpnosti, ampak predvsem postopni prehod iz konfrontacije v sodelovanje,« je poudaril minister dr. Rupel. To trditev je slovenski zunanji minister podkrepil z izjavo Roberta Schumana izpred 60 let, da Evrope ne bomo naredili naenkrat ali z enkratnim načrtom, ampak jo bo treba graditi s stvarnimi dosežki, ki bodo najprej ustvarili dejansko solidarnost.

»Regionalni svet za sodelovanje bo nadgradil Pakt stabilnosti,« je dejal dr. Rupel, ki je med glavnimi cilji navedel krepitev regionalne kooperacije, dialoga in koordinacije ter spodbujanje političnih in gospodarskih reform, spoštovanju človekovih pravic, razvoja in okrepljene varnosti »za skupno uspešno in varno prihodnost«. Dejavnosti Regionalnega sveta za sodelovanje bodo skladne s stabilizacijsko-asociacijskimi sporazumi in bodo prispevali k približevanju celotne regije Evropski uniji. »Svet pa bo uspešen samo, če bodo vse države pri njem zavzeto sodelovale in se bodo na poti približevanju EU podpirale,« je še dejal slovenski zunanji minister, ki je generalnemu sekretarju novega Regionalnega sveta Hidu Biščeviću zaželel uspešno delo.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 28.02.2008