Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

28.02.2008

Razvojni minister Turk o vlogi univerz na konferenci Evropska univerza – Poslovni forum v Bruslju: »Za nastanek vrhunskih univerz je ključno tekmovalno okolje.«

Minister za razvoj dr. Žiga Turk je danes nagovoril udeležence konference z naslovom Evropska univerza – Poslovni forum, ki jo je pripravil Direktorat za izobraževanje in kulturo pri Evropski komisiji, da bi se izboljšalo sodelovanje med univerzami in gospodarskim okoljem.

Minister Turk je v nagovoru udeležencem uvodoma poudaril, da uvrstitev evropskih univerz na šanghajski lestvici najboljših svetovnih univerz kaže, da so evropske vlade uspešne pri zagotavljanju povprečnih univerz, ne znajo pa ustvariti vrhunskih. Te po njegovem mnenju nastanejo le v tekmovalnem okolju. Minister tako meni, da morajo države ustvariti tekmovalno okolje, v katerem bodo imele univerze več svobode pri poslovanju, plačevanju, zaposlovanju in podjetništvu. "Odprtost, podjetnost in odličnost so temelji napredka univerz," je poudaril minister Turk.

Minister je spregovoril tudi o sodelovanju med univerzami in gospodarstvom, pri čemer je povedal: "Sodelovanje z gospodarstvom se bo zgodilo samo od sebe, ko se bodo univerze mogle in hotele obnašati bolj kot podjetja in manj kot samostani." Med drugim pa je tudi komentiral pretirano industrializacijo študija: "Industrializacija študija iz univerz dela trgovske šole, ki mrtvičijo duha."

Minister Turk vidi ključno vlogo univerz ravno v skupnosti in povezavi med študenti in učitelji, ki se sprašujejo in razmišljajo, medtem ko je sam dostop do znanja, na primer po internetu, dostopen tudi zunaj univerz.

Organizacija tega foruma je odziv na pobude, ki so prihajale z univerz in podjetij, ki si želijo več rednega dialoga, izmenjave, sodelovanja in medsebojnega učenja. To je prvi tovrsten dogodek, Evropska komisija pa jih načrtuje še več. Tudi v prihodnje bo cilj predvsem izmenjava dobre prakse. Konferenca gosti okrog 150 udeležencev, ki zastopajo akademsko in poslovno okolje EU.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 29.02.2008