Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

28.02.2008

Ministri za energijo potrdili Strateški energetski tehnološki načrt

Energetski ministri so danes na zasedanju Sveta za promet, telekomunikacije in energijo (Svet TTE) potrdili Strateški energetski tehnološki načrt. »Izredno sem vesel tega, da smo potrdili sklepe, ki jih je Slovenija pripravila v zvezi s sporočilom Komisije o Strateškem energetskem tehnološkem načrtu, in konstruktivne razprave o podnebno-energetskem svežnju ter napredka na notranjem energetskem trgu,« je ob koncu zasedanja povedal predsednik Sveta TTE Andrej Vizjak.

Svet ministrov je obravnaval in sprejel sklepe Sveta o Strateškem energetskem tehnološkem načrtu, ki so namenjeni za pripravo sklepov spomladanskega Evropskega sveta 13. in 14. marca 2008. Po mnenju ministra Vizjaka je predsedstvo doseglo pomemben uspeh, saj je Strateški energetski tehnološki načrt eden od mehanizmov, ki bo pripomogel k učinkovitemu reševanju vprašanj podnebnih sprememb, doseganju zastavljenih ciljev pri obnovljivih virih energije, k večji energetski učinkovitosti in trajnostnemu ravnanju z energijo. »Brez napredka pri energetski tehnologiji bi bilo doseganje cilja prehoda na nizkoogljično gospodarstvo do leta 2050 skoraj nemogoče,« je še povedal Andrej Vizjak.

Plodna politična razprava je potekala na temo podnebno-energetskega svežnja, ki ga je Evropska komisija predstavila 23. januarja 2008. Ministri so sveženj pozdravili in opozorili na nekatere ključne točke za nadaljnjo delo. Ta razprava bo pomembno vplivala na odločitve in potek pogajanj med državami članicami o doseganju nacionalnih ciljev pri podnebno-energetski politiki. »Iz razprave lahko sklepamo, da imamo podporo držav članic za čimprejšnje sprejetje celotnega podnebno-energetskega svežnja,« je ob koncu razprave povedal predsednik Sveta TTE.

Na zasedanju je Slovenija predstavila dosedanji potek obravnave tretjega zakonodajnega svežnja za notranji trg za elektriko in plin. Sveženj je izjemno pomemben za nadaljnjo sprostitev notranjega energetskega trga in se navezuje predvsem na učinkovito ureditev ter s tem povezano organiziranost energetskih podjetij. »Raznolika razprava o odprtih vprašanjih je navrgla mnogo različnih mnenj in pokazala, da je treba v nadaljevanju strokovno pretehtati vse do zdaj predlagane rešitve in jih ovrednotiti s sprejetimi usmeritvami spomladanskega Evropskega sveta 2007,« je povedal minister Vizjak in dodal, da bo tako mogoče doseči politični dogovor o ključnem delu zakonodajnega svežnja že na junijskem Svetu za energijo.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 29.02.2008