Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

01.01.2008

Sporazumi o vizumskih olajšavah in vračanju oseb z Albanijo, Bosno in Hercegovino, Črno goro, Nekdanjo jugoslovansko republiko Makedonijo in Srbijo

Danes so začeli veljati sporazumi med EU in petimi zahodnobalkanskimi državami o vizumskih olajšavah in vračanju oseb.


Za državljane Albanije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Nekdanje jugoslovanske republike Makedonije in Srbije bo še naprej veljala znižana vizumska pristojbina (35 in ne 60 EUR). Prosilci iz številnih kategorij lahko pridobijo vizum brezplačno. Večina vizumskih postopkov bo poenostavljena. Zaradi nedavne širitve schengenskega območja bodo prosilci iz teh držav lahko zaprosili samo za enotni schengenski vizum.

Izvajanje sporazumov o vizumskih olajšavah bo spodbudilo neposredne stike in, zlasti mlajši generaciji, dalo nove možnosti za potovanja. Poleg tega se na ta način zelo približujemo popolni liberalizaciji vizumske ureditve. Slovensko predsedstvo spodbuja namen Evropske komisije, da z vsako od petih držav pravočasno začne dialog o liberalizaciji vizumske ureditve in tako določi pogoje, ki jih je treba izpolniti. 

Sporazumi o vračanju oseb določajo pravila in postopke proti nezakonitemu priseljevanju.  Učinkovito izvajanje teh sporazumov in napredek na ključnih področjih, kakršna so upravljanje meja, zaščita dokumentov in boj proti organiziranemu kriminalu, bodo postopoma omogočili brezvizumsko ureditev za omenjenih pet držav.

*/ 1. januarja 2008; sporazum med Evropsko skupnostjo in Albanijo o vračanju oseb je začel veljati 1. maja 2006.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 11.01.2008