Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

08.01.2008

Predsednik vlade Janez Janša: Evropske unije ne združujeta le gospodarstvo in politika, ampak tudi vrednote skupnega spomina, kulture in ustvarjalnosti

Predsednik Vlade RS Janez Janša na Otvoritveni slovesnosti Evropskega leta medkulturnega dialoga v Cankarjevem domu

Predsednik Vlade Republike Slovenije in predsednik Evropskega sveta Janez Janša se je po končanem tradicionalnem srečanju vlade predsedujoče države z Evropsko komisijo danes v Ljubljani udeležil tudi otvoritvene slovesnosti ob evropskem letu medkulturnega dialoga. Ob tej priložnosti se je zavzel za poglobljeno razpravo o pomenu kulture, ki mora potekati v Evropi sami in z vsemi zunaj nje.

Slovenski premier je pozdravil dejstvo, da začetek slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije sovpada z odprtjem evropskega leta medkulturnega dialoga, saj se to dogaja v trenutku, ko ima Evropska unija vse možnosti za nadaljnjo krepitev svoje gospodarske in politične moči. Kljub pomembnim dosežkom, ki jih je povezava dosegla v zadnjem času, pa to po njegovem mnenju ni dovolj. »Vedno bolj spoznavamo tisto, na kar so opozarjali že očetje združene Evrope: za popoln uspeh projekta evropskega združevanja nista dovolj samo velik enotni trg in impresivna gospodarska rast – nenehno moramo krepiti tudi kulturno in duhovno razsežnost Evrope,« je poudaril predsednik vlade Janez Janša.

»S tem namenom želi Evropska unija v tem letu praznovati bogastvo svojih raznolikih kultur, poudarjati ustvarjalnost in podpirati projekte, ki spodbujajo povezovanje, ozaveščanje in raziskovanje evropske kulturne dediščine,« je dejal premier Janez Janša. Ob tem je dodal, da so prav iz te dediščine zrasle univerzalne vrednote sodobne Evrope: svoboda, pravičnost, enakopravnost in vladavina prava ter varstvo človekovih pravic.

»Moč Evropske unije je bila vedno v tem, da je na temelju univerzalnih človekovih pravic in vrednot spoštovala drugačnost in raznolikost,« je poudaril predsednik slovenske vlade. Leto medkulturnega dialoga je po njegovem prepričanju dvojna priložnost – da Evropa okrepi vero vase, v življenjsko moč in poslanstvo svojih kultur ter da okrepi dialog z drugimi kulturami in skupaj z njimi premaguje predsodke, raste, se vzajemno bogati in plemeniti. »Pot medkulturnega dialoga je pot krepitve najtrajnejših podlag za mir in blaginjo na našem planetu,« je končal predsednik vlade Janez Janša.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 11.01.2008