Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

08.01.2008

Premier Janez Janša: Evropska unija je bogastvo dobrih praks, ki ga v prihodnje lahko še obogatimo

Novinarska konferenca predsednika Vlade Republike Slovenije Janeza Janše  in podpredsednice Evropske komisije Margot Wallström

Vlada Republike Slovenije in Evropska komisija sta se danes na Brdu pri Kranju sešli na celodnevnem posvetu, ki predstavlja tradicionalni uvod v vsakokratno predsedovanje Svetu EU. Srečanje je bilo namenjeno predvsem seznanitvi s prednostnimi nalogami Slovenije med predsedovanjem Svetu EU, ključnimi izzivi, ki v prvi polovici letošnjega leta čakajo Evropsko unijo, in izmenjavi stališč o drugem aktualnem dogajanju v Uniji ter širše.

Predsednik Vlade Republike Slovenije in predsednik Evropskega sveta Janez Janša je ob tej priložnosti poudaril, da je potencial, s katerim razpolaga Evropska unija, neizmeren in edinstven v svetovnem merilu. »Evropska unija je silno bogastvo dobrih praks, ki ga lahko s prenašanjem med seboj, s posnemanjem in nadgradnjo v prihodnosti bogatimo in izkoristimo,« je še dejal. Slovenija, ki si je za geslo svojega predsedovanja postavila »sinergijo«, si bo prizadevala za več sinergije med kulturami, generacijami in državljani v Evropski uniji ter med članicami povezave in institucijami.

Predsednik vlade Janez Janša se je uvodoma sestal s podpredsednico Evropske komisije ter komisarko za institucionalne odnose in komunikacijsko strategijo Margot Wällstrom, ki je nadomeščala predsednika Evropske komisije Joséja Manuela Barrosa, saj se le-ta zaradi bolezni tokratnega srečanja ni mogel udeležiti.

Premier Janez Janša je med ključnimi nalogami, ki bodo na dnevnem redu slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije, izpostavil postopek ratifikacije ob koncu prejšnjega leta podpisane Lizbonske pogodbe v državah članicah in  priprave na njeno izvajanje. Med osrednjimi temami v tem času bosta, po besedah slovenskega premierja, začetek uresničevanja zaveze evropskega okoljsko-energetskega paketa in zagon drugega triletnega cikla lizbonske strategije. Slovenija bo namenila posebno pozornost regiji zahodnega Balkana. »Pri reševanju odprtih vprašanj v tej regiji je treba graditi na enotnem stališču celotne Evropske unije in iskati rešitve, ki bodo dolgoročno stabilizirale regijo,« je poudaril predsednik vlade Janez Janša.

Plenarni pogovori med Vlado Republike Slovenije in Evropsko komisijo, ki so potekali v popoldanskih urah, pa so bili namenjeni usklajevanju stališča o vsebinskih poudarkih Evropske unije v prvi polovici 2008, medtem ko so že pred tem v okviru tematskih delovnih skupin potekali pogovori med ministri slovenske vlade in člani Evropske komisije. Po končanem zasedanju so se predsednik vlade z ministrsko ekipo in evropski komisarji udeležili otvoritvene slovesnosti evropskega leta medkulturnega dialoga. Ta po mnenju premierja Janeza Janše predstavlja pomembno dodano vednost slovenskega in francoskega predsedovanja v nadaljevanju letošnjega leta in nadgradnjo tistega, kar je Evropska unija dosegla do zdaj. To je priložnost, da Evropska unija pogleda na tiste skupne vrednote, ki so oblikovale povezavo na njenem začetku, jo v tem času nadgradile in na podlagi teh vrednot vodi dialog s kulturami v neposredni soseščini in svetovnem okviru.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 11.01.2008