Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

10.01.2008

Premier Janez Janša in generalni sekretar ETUC za širitev in krepitev socialne Evrope

Predsednik vlade Janez Janša sprejel generalnega sekretarja Evropske konfederacije sindikatov (ETUC) Johna Monksa (foto: Bor Slana / Bobo)

Predsednik Vlade RS in Evropskega sveta Janez Janša je danes sprejel predstavnike Evropske konfederacije sindikatov (ETUC). Z generalnim sekretarjem Johnom Monksom sta se zavzela za razvoj in promocijo Evropskega socialnega modela ter spregovorila o ključnih vprašanjih s področja socialnih zadev v času slovenskega predsedovanja.

Predsednik vlade Janez Janša se je predstavnikom ETUC zahvalil za nabor stališč in priporočil, ki so jih pripravili za slovensko predsedstvo v obliki memoranduma. Poudaril je, da Slovenija socialnemu dialogu posveča veliko pozornost, tako na nacionalni kot na evropski ravni. V prvi polovici tega leta se bo na čelu EU zavzela za uspešen zagon drugega cikla prenovljene Lizbonske strategije, katere socialno in okoljsko dimenzijo smo v zadnjem času vidno okrepili. Slovensko predsedstvo bo spodbujalo tudi socialno dimenzijo notranjega trga, učinkovito implementacijo načela prožne varnosti in čim bolj intenzivno izmenjavo dobrih praks držav članic.

Premier Janez Janša in generalni sekretar John Monks sta izmenjala tudi stališča o nekaterih zakonodajnih predlogih s področja socialnih zadev, o energetsko-podnebnih vprašanjih in o izzivih na področju migracij. Strinjala sta se, da se mora s širitvijo Evropske unije hkrati širiti tudi socialna Evropa. Predsednik vlade je kot primer navedel prizadevanja Centra za evropsko prihodnost, ki nudi pomoč in usposabljanje številnim vladnim in nevladnim organizacijam Zahodnega Balkana, med drugim tudi na področju socialnega razvoja.

Generalni sekretar John Monks je predsedniku Evropskega sveta Janezu Janši obljubil podporo in konstruktivno sodelovanje Evropske konfederacije sindikatov, med drugim tudi pri pripravi vrha EU z Latinsko Ameriko in Karibi, ki bo maja v Peruju. ETUC se bo s predsednikom Evropskega sveta Janezom Janšo ponovno srečal marca, ko bo tik pred Evropskim svetom potekal tradicionalni tripartitni socialni vrh.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 11.01.2008