Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

16.01.2008

Minister dr. Rupel z nizozemskim zunanjim ministrom Verhagnom

Foto: Tina Kosec/Bobo »Naš cilj je, da bi pred koncem našega predsedovanja ves Zahodni Balkan opremili s pogodbami, ki bi utrle pot evropski prihodnosti vseh držav tega območja. S tem želimo poživiti solunsko strategijo, s katero je Evropska unija leta 2003 sklenila, da zagotovi vsem državam Zahodnega Balkana evropsko prihodnost in torej članstvo v EU, kadar bodo za to izpolnjevale pogoje,« je dejal predsedujoči Svetu EU za splošne zadeve in zunanje odnose, slovenski zunanji minister dr. Dimitrij Rupel, ob koncu današnjega obiska na Nizozemskem.

Minister dr. Rupel se je srečal s člani odborov za evropske in zunanje zadeve spodnjega doma nizozemskega parlamenta in z nizozemskim zunanjim ministrom Maximom Verhagnom. V pogovorih je še zlasti poudaril vprašanji podpisa stabilizacijsko-pridružitvenega sporazuma Srbije in Kosova. Po koncu srečanj je predsedujoči svetu EU za splošne zadeve in zunanje odnose opozoril, da je bil namen njegovega obiska izmenjava mnenj o teh vsebinah, posebno glede na Srbijo. Dejal je, da so bila stališča Nizozemske sicer znana, vendar je želel s sogovorniki poglobiti vse vidike tega vprašanja.

Minister dr. Rupel je spregovoril tudi o oblikovanju posebne skupine, ki bi spremljala približevanje Srbije Evropski uniji, in dejal, da se je Nizozemska strinjala s pobudo ter da namerava delo te skupine podpirati. Gre za dodatna prizadevanja za pospešitev vključevanja Srbije v Evropsko unijo, je dejal minister dr. Rupel.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 16.01.2008