Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

16.01.2008

Direktiva o potrošniških posojilih: Narejen pomemben korak naprej v korist evropskih potrošnikov

Slovensko predsedstvo Sveta EU pozdravlja današnjo potrditev direktive o potrošniških posojilih v Evropskem parlamentu. S tem je bil narejen pomemben korak pri zagotavljanju večje konkurenčnosti na trgu potrošniških posojil, ki bo v prid potrošnikom. Ko bo direktiva predvidoma leta 2010 začela veljati, bo zagotovila večjo preglednost in pravno zaščito v finančnem sektorju, vrednem 800 milijard evrov.

Z današnjim glasovanjem v Evropskem parlamentu smo bližje uveljavitvi zakonodaje, ki bo prinesla izredno pomembne koristi za evropske potrošnike, na primer večjo izbiro, nižje obrestne mere in več zaščite, poleg tega pa tudi jasnejša pravila o čezmejnem poslovanju s potrošniškimi posojili v EU, to pa je sektor, ki bi lahko pomembno izboljšal ponudbo na trgu.

Slovensko predsedstvo Sveta EU pozdravlja močno politično voljo poslancev Evropskega parlamenta, ki so v pogajanjih med političnimi skupinami parlamenta potrdili, da želijo ostati zaščitniki interesov evropskih državljanov.

Slovensko predsedstvo bo zdaj državam članicam poročalo o izidu glasovanja in prepričani smo, da bo direktiva kmalu formalno potrjena tudi v Svetu EU.

Direktiva postavlja minimalne zahteve in pogoje na trgu potrošniških posojil, na primer o tem, katere so temeljne informacije, ki jih morajo potrošniki dobiti vnaprej, informacije o letni odstotni meri, jasne informacije o stroških predčasnega odplačila, uveljavlja pa tudi pravico do odstopanja od sklenjenih dogovorov v prvih dveh tednih po sklenitvi. Direktivo mora sicer formalno potrditi še Svet EU.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 18.01.2008