Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

17.01.2008

Barcelonski proces: Prvo zasedanje visokih uradnikov evrosredozemskega partnerstva (Euromed) med slovenskim predsedovanjem poudarja prednostne naloge za naslednjih šest mesecev

Na Svetu Evropske unije v Bruslju je bilo 15. in 16. januarja 2008 73. zasedanje visokih uradnikov evrosredozemskega partnerstva in odbora. To zasedanje, ki je bilo štirikrat med vsakim predsedovanjem, je bilo prvič v razširjenem članstvu 39-ih držav (EU + 12 partneric južnega sredozemskega bazena), ker sta bili Albanija in Mavretanija povabljeni k barcelonskemu procesu na 9. letnem evrosredozemskem zasedanju ministrov za zunanje zadeve v Lizboni novembra 2007. To je tudi prvič, da Svetu  predseduje nova država članica po razširitvi EU leta 2004. Slovensko predsedovanje Svetu EU zaokrožuje prvi trio predsedstev (Nemčija, Portugalska in Slovenija) in izvaja prvi 18-mesečni program.

Zasedanje je potekalo v zelo odprtem in ustvarjalnem vzdušju z ustreznim in zanimivim dialogom.

Slovensko predsedstvo Sveta EU zaokrožuje prvi trio predsedstev (Nemčija, Portugalska in Slovenija) in izvajanje prvega 18-mesečnega programa. Slovensko predsedstvo je zagotovilo, da si bo prizadevalo zagotavljati kontinuiteto odlično opravljenega dela v letu 2007 in gladek prehod ter sodelovanje s prihodnjim francoskim predsedstvom in naslednjim triom (Francijo, Češko republiko in Švedsko).

Skupni izzivi, s katerimi se spopada evrosredozemsko območje, ki so bili poudarjeni v lizbonskih sklepih, nakazujejo glavne prednostne naloge slovenskega predsedstva. Na tem zasedanju so bile predstavljene in obravnavane prednostne naloge in program dejavnosti evrosredozemskega partnerstva v prvem semestru 2008.  Osredotočile se bodo predvsem na: gospodarski in socialni razvoj, energijo in podnebne spremembe, varstvo državljanov, nasprotovanje terorizmu in ekstremizmu, evropsko politiko sosedstva in medkulturni dialog.

Na zasedanju je bilo ponovno poudarjeno, da bo za evrosredozemske partnerice barcelonski proces tudi v prihodnje edinstven okvir za boljši dialog in sodelovanje na številnih področjih skupnega interesa, za razvoj regionalnega sodelovanja in vzajemnega razumevanja.

Poseben poudarek je bil namenjen pripravi ministrskih zasedanj v prvi polovici 2008. Ta vključujejo:  informacijsko družbo februarja v Egiptu, turizem aprila v Maroku ter kulturni in medkulturni dialog maja v Grčiji. Še zlasti je bila pozornost namenjena dialogu med kulturami, ko je bilo leto 2008 razglašeno za evrosredozemsko leto dialoga med kulturami in za evropsko leto medkulturnega dialoga.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 17.01.2008