Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

21.01.2008

Srečanje predsedujočega Svetu EU za splošne zadeve in zunanje odnose dr. Rupla s pakistanskim predsednikom Pervezom Mušarafom

Pakistanski predsednik Pervez Musharraf in minister za zunanje zadeve Dimitrij Rupel po bilateralnem srečanju (foto: Thierry Monasse / STA)

Predsedujoči Svetu EU za splošne zadeve in zunanje odnose, zunanji minister dr. Dimitrij Rupel, se je danes v Bruslju srečal s pakistanskim predsednikom Pervezom Mušarafom. Govorila sta o stanju v Pakistanu in o pripravah na volitve, pa tudi o drugih pomembnih vprašanjih v tem delu sveta, vključno s stanjem v Afganistanu.

Minister Rupel je sogovorniku dejal, da se Evropska unija zaveda težav, s katerimi se v tem času srečuje Pakistan, ki je pomemben partner EU. Tragična smrt Benazir Buto in številni atentati na civilno prebivalstvo kažejo na resnost sedanjih razmer. Predsedujoči Svetu EU za splošne zadeve in zunanje odnose je Mušarafu potrdil zanimanje Evropske unije za demokratizacijo Pakistana in v zvezi s tem poudaril pomen prizadevanj, da bi bile parlamentarne volitve 18. februarja svobodne in poštene ter da bi potekale v čim večji varnosti. Naloga pakistanskih oblasti bo, da to zagotovijo. Evropska unija bo z opazovalci spremljala potek volitev in minister Rupel je bil zadovoljen z Mušarafovim zagotovilom, da bodo pakistanske oblasti poskrbele za sodelovanje z opazovalno misijo.

Sicer pa je dr. Rupel dejal, da Evropska unija pozdravlja demokratične spremembe v Pakistanu, izredno stanje je bilo preklicano in predsednik je izstopil iz vojske. »Demokratizacija Pakistana je predvsem interes pakistanskega ljudstva, seveda pa tudi interes širše mednarodne javnosti, vključno z Evropsko unijo,« je dodal in še, da so zdaj glavni izzivi za Pakistan stabilnost države, napredek demokracije in utrditev pravnega reda.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 25.01.2008