Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

21.01.2008

Neformalna delavnica EU o podnebnih spremembah

Danes se je na Brdu pri Kranju začela dvodnevna neformalna delavnica EU na temo podnebnih sprememb, ki jo tradicionalno ob začetku predsedovanja organizira vsaka predsedujoča država. Okrog sto udeležencev, predvsem evropskih strokovnjakov in vodij delegacij, ki sodelujejo na pogajanjih v zvezi z Okvirno konvencijo ZN o spremembi podnebja in Kjotskega protokola, bo danes in jutri razpravljalo o že znanih temah.

Med drugim bo predstavljen program dela v zvezi z vprašanji podnebnih sprememb med slovenskim predsedovanjem. Govorili bodo o dogajanju zadnjega pol leta s poudarkom na konferenci na Baliju, predvsem na štirih stebrih balijskega akcijskega načrta (blaženje podnebnih sprememb, prilagajanje podnebnim spremembam, razvoj in prenos tehnologij, finančni viri in naložbe), ter razpravljali o nadaljnjih načrtih in ciljih EU na tem področju.

Pričakujemo zelo intenzivno delavnico, saj so pred pogajalci velike naloge in dve leti napornega dela s povečanim številom mednarodnih zasedanj in sestankov, ki naj bi privedli do sprejetja celovitega globalnega sporazuma do konca prihodnjega leta. Bistvo tega sporazuma, za katerega se EU zelo zavzema, je vključitev vseh držav, razvitih in tistih v razvoju, v skupen in usklajeno voden sistem boja proti podnebnim spremembam.

Na delavnici bo ena točka namenjena tudi prikazu slovenskih podnebnih in pokrajinskih značilnosti, ena pa predavanju predstavnice ameriškega kongresa o razvoju ameriških politik glede podnebnih sprememb v zadnjem času, o zadnjih akcijah kongresa na tem področju ter o pričakovanem vplivu bližnjih ameriških volitev na njihovo domačo in mednarodno podnebno politiko.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 21.01.2008