Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

22.01.2008

Vizjak na Evropski konferenci o inovacijah in grozdih: »Vloga in pomen povezovanja sta za razvoj bistvenega pomena!«

Minister za gospodarstvo Andrej Vizjak je v sodelovanju s švedsko vlado v Stockholmu gostil prvi dan Evropske konference o inovacijah in grozdih. Konferenco je odprl skupaj s švedsko namestnico predsednika vlade in ministrico za podjetništvo in energijo Maud Olufsson ter podpredsednikom Evropske komisije Günterjem Verheugnom.

»Spodbujanje konkurenčnosti in inovacij je in mora biti ena glavnih prednostnih nalog Evropske unije in s tem njenega predsedstva,« je poudaril minister Vizjak, ko je nagovoril sodelujoče na pomembni konferenci v Stockholmu. Povedal je, da je Slovenija ponosna, da lahko sodeluje v tako pomembnem procesu, kot je uresničevanje lizbonske strategije.

Poudarek konference je povezovanje političnega, gospodarskega in razvojno-raziskovalnega področja v okviru inovacijske politike. V ta namen je minister Vizjak ob konferenci gostil tudi okroglo mizo, na kateri je govoril o sodobnem razumevanju konkurenčnosti v globalnem konkurenčnem poslovnem okolju, ki zahteva sodelovanje vseh ključnih dejavnikov razvoja iz gospodarstva, znanosti in politike za skupen razvoj.

»Vse večja globalizacija pomeni tudi to, da oddaljenost izgublja svoj pomen, svet postaja skupen in enoten trg,« je v svojem nagovoru dejal minister za gospodarstvo. Govoril je o štirih fazah povezovanja – vzpostavljanju, rasti, vzdrževanju in pojemanju – ter pri tem povedal, da je glede na slovenske razmere za uspešen razvoj grozda resnično izredno pomembna prav njegova začetna faza. Minister Vizjak je še izrazil zadovoljstvo nad tem, da je konferenca odlična priložnost za izmenjavo dobrih praks.

Slovenija ima kar nekaj uspešnih grozdov. Na konferenci sodeluje tudi Aleš Nemec, predsednik uprave Iskre Avtoelektrike, enega od najuspešnejših primerov povezovanja gospodarskega in razvojno-raziskovalnega področja pri konkretnih gospodarsko-razvojnih projektih v avtomobilski industriji.

Minister Vizjak je na prvi dan konference prevzel nedavno predstavljeni Evropski memorandum o grozdih, ki vsebuje temelje za usklajene dejavnosti na ravni grozdov, agencij in regij.

Ob robu konference se je minister Vizjak srečal s švedsko ministrico za podjetništvo in energijo ter namestnico predsednika vlade Maud Olufsson. Pogovarjala sta se o slovenskem predsedovanju Svetu EU, konferenci in o energetskih temah, predvsem o izzivih, ki ji bo prinesel podnebno-energetski sveženj, ki ga bo Komisija predstavila jutri.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 22.01.2008