Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

22.01.2008

Predsedujoči Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose dr. Dimitrij Rupel v Maroku vodil trojko EU-Arabska unija Magreba

Predsedujoči Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose, slovenski zunanji minister dr. Dimitrij Rupel, je danes v maroški prestolnici Rabatu vodil trojko EU z Arabsko unijo Magreba. Na srečanju, ki je bilo namenjeno sodelovanju med Evropsko unijo in državami Magreba, so sodelovali zunanji ministri Maroka, Mavretanije, Alžirije, Tunizije in Libije, ki letos predseduje tej arabski zvezi; Evropsko komisijo je na srečanju zastopala komisarka Benita Ferrero Waldner.

Minister Rupel je poudaril pomen sodelovanja Evropske unije z državami na južni obali Sredozemskega morja; to sodelovanje poteka v evromediteranskem partnerstvu, ki temelji na barcelonskem procesu. Evropska unija si v tem okviru prizadeva za izboljšanje ekonomskega stanja regije, vključno z odpravljanjem revščine, za sodelovanje na energetskem področju in za skupni boj proti terorizmu. Zavzema se tudi za »uspešen, stabilen in demokratičen Magreb«, ki bo sodeloval pri prizadevanju za zaščito Sredozemskega morja, za izboljšanje varstva okolja ter za boj proti ekstremizmu in terorizmu. Sredozemlje naj bi se tako razvilo v območje miru in stabilnosti, z veliko razvojno zmogljivostjo ter razvitim partnerstvom na socialnem in kulturnem področju.

Dr. Rupel je omenil nekatere pobude, ki že obstajajo; med njimi je evromediteransko partnerstvo, v okviru katerega bo Slovenija med predsedovanjem priredila tri pomembne konference: o informacijski družbi v Egiptu, o turizmu v Maroku ter o kulturi in kulturnem dialogu v Grčiji. V zvezi s tem je poudaril pomen medkulturnega dialoga, ki mu je EU posvetila to leto, in opozoril na pobudo Slovenije za ustanovitev evrosredozemske univerze v Piranu, ki bo med drugim odlična priložnost za približevanje arabskega jezika in kulture Evropi; tudi države Magreba so vabljene k sodelovanju pri tej pobudi.

Glede francoske pobude za oblikovanje Unije za Sredozemlje je minister dr. Rupel opozoril na zasedanje Oljčne skupine pretekli teden na Cipru, na katerem so predstavniki EU soglašali o razmisleku o tem predlogu in menili, da bi morale biti vanj vključene vse članice EU. Slovensko predsedstvo pričakuje, da Francija pripravi ustrezno gradivo za razpravo.

V zvezi s posebnostjo odnosov med Evropsko unijo in državami Magreba je dr. Rupel izrazil zadovoljstvo, da je dialog zdaj bolje strukturiran; regionalno sodelovanje temelji na treh stebrih barcelonskega procesa, ki stremijo k utrjevanju območja politične varnosti, gospodarskega razvoja ter sodelovanja v kulturi in na socialnem področju. »Na teh področjih bo treba oblikovati konkretne in pragmatične programe,« je še dejal.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 25.01.2008