Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

22.01.2008

Evropski parlament pozdravil odločitev Slovenije za celovit boj proti raku

Ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukovič pred odborom za okolje, javno zdravje in varnost hrane Evropskega parlamenta o prioritetah slovenskega predsedovanja

Ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukovič je danes v Bruslju nastopila pred Odborom Evropskega parlamenta za okolje, javno zdravje in varnost živil. Poslancem je predstavila prednostne naloge slovenskega predsedovanja in jih pozvala k plodnemu sodelovanju v mesecih predsedovanja.

Ministrica je poslance seznanila s prednostno temo, bojem proti raku. Pri tem je poudarila, da je bilo "na ravni EU na zdravstvenem področju že veliko doseženo, in sicer na različnih področjih, ki imajo neposreden in pozitiven vpliv na preprečevanje in nadzorovanje raka. Kljub temu pa sedanje razmere in napovedi o bremenu raka v prihodnosti zahtevajo še odločnejši politični odziv." Ministrica je nadaljevala, da je pobuda o raku med slovenskim predsedovanjem Svetu EU klic k ukrepanju, katerega rezultat naj bo zmanjšanje obolevnosti in umrljivost zaradi raka, izboljšanje izidov zdravljenja raka, zmanjšanje razlik med državami članicami EU in v njih pri uspešnosti preprečevanja in nadzorovanja raka. Ključ za uspešno spopadanje z bremenom, ki ga pomenijo rakave bolezni, je celovit in integriran pristop na vseh ravneh, od preprečevanja bolezni, organiziranega presejanja in zgodnjega odkrivanja do optimalnega zdravljenja, rehabilitacije ter paliativne oskrbe, in sicer v povezavi z vlaganji v raziskovanje na vseh omenjenih področjih.

Zofija Mazej Kukovič je poleg osrednje teme predstavila tudi druga pomembna področja, ki so med slovenskim predsedovanjem na dnevnem redu: protimikrobna odpornost, zmanjševanje škode, povezane z alkoholom, in e-zdravje.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 23.01.2008