Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

23.01.2008

Slovenija za zaščito ribiških virov in spodbujanje trajnostnega upravljanja

Predsedujoči minister Svetu EU Iztok Jarc je v odboru Evropskega parlamenta predstavil program dela na področju ribištva. Slovensko predsedstvo bo nadaljevalo s spodbujanjem ohranjanja ribiških virov in njihovega trajnostnega upravljanja. »Moja glavna prednostna naloga bo boj proti nezakonitemu, neprijavljenemu in nereguliranemu ribolovu,« je poudaril predsedujoči minister Iztok Jarc.

»To je sicer ambiciozen cilj, saj je s tem povezanih veliko zahtevnih vprašanj, vendar menim, da ga lahko dosežemo,« je dejal Jarc in med najzahtevnejšimi vprašanji izpostavil sankcije kršitev, trgovinske ukrepe in ukrepe dostopa do pristanišč.

V boju proti tovrstnemu ribolovu je poudaril pomen sodelovanja s predelovalci, trgovci in potrošniki. Z njihovo pomočjo bi lahko preprečili prodajo na trgu. »Nima namreč smisla krasti, če se ukradeno kasneje ne more prodati,« je dejal.

»Ena od štirih rib na celem svetu se proda znotraj naših meja. Smo največji trg za ribe na Zemlji. To nam daje resnično moč, ki jo moramo izkoristiti! Lahko prevzamemo pobudo in kot potrošnik vplivamo na svetovni trg,« je odločno povedal Jarc.

Poleg tega bodo prizadevanja za trajnostno uporabo virov podprta tudi v sporočilu Komisije in predlogu uredbe Sveta o zaščiti občutljivih morskih ekosistemov pred škodljivimi ribiškimi praksami.

»Nekateri menijo, da je 'ribolov s pridnenimi vlečnimi mrežami podoben lovu na divjad s pomočjo krčenja gozda'. Živim v deželi, ki je bogata z gozdovi, zato si z lahkoto predstavljam to slikovito podobo. Nihče od nas si ne želi objestnega uničevanja naravnih habitatov,« je o zaščiti morskih ekosistemov povedal Jarc. Ob tem je poudaril, da se zaveda občutljivosti tega vprašanja za nekatere države članice.

Slovensko predsedstvo bo poskušalo doseči o obeh dosjejih politični dogovor na junijskem zasedanju Sveta EU.

Drugi ključni cilji bodo posodobitev in poenostavitev tehničnih ukrepov ter ukrepi za obnovo in ohranjanje staleža določenih vrst rib, predvsem trske, sleda in osliča. 

Slovensko predsedstvo bo nadaljevalo dobro uveljavljeno prakso v zvezi s predhodnim posvetovanjem o ribolovnih možnostih za leto 2009 in opravilo priprave na revizijo Strategije za razvoj evropskega ribogojstva, ki je bila sprejeta leta 2002. Točke s področja ribištva bodo obravnavane na aprilskem in junijskem zasedanju Sveta EU.

Minister Jarc je med drugim poudaril, da je ribištvo za Slovenijo kljub kratki obali in majhnemu morju zelo pomembno. »Slovenija ima enega največjih pristanišč v Jadranskem morju, dolgo tradicijo ribištva in pomorstva ter razvit sektor izdelave plovil. Ponosni smo, da smo tudi mediteranska država,« je povedal v uvodni predstavitvi.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 23.01.2008