Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

24.01.2008

Skupaj za nadaljnji uspešen razvoj Galilea kot projekta javnega sektorja

Slovenski minister za transport Radovan Zerjav

To je bilo sporočilo ministra za promet in predsedujočega Svetu EU za področje prometa mag. Radovana Žerjava na današnji predstavitvi članom Odbora Evropskega parlamenta za industrijo, raziskave in energetiko (ITRE) o programu Galileo.

»Zaradi prizadevanj nemškega in portugalskega predsedstva ter Evropske komisije v preteklem letu nam je skupaj z vami uspelo evropski program satelitske navigacije premakniti z mrtve točke. Zdaj delamo pogumne korake in Galileo vračamo v javno odgovornost,« je poudaril minister mag. Radovan Žerjav in hkrati dodal, da gre za projekt, ki je za Evropsko unijo izjemno pomemben s strateškega in gospodarskega vidika.

V svojem govoru se je spomnil zadnjega mejnika nove strukture Galilea, to je v lanskem novembru sprejetega dogovora Sveta za ekonomske in finančne zadeve (ECOFIN) in Evropskega parlamenta ter celostne odločitve, ki jo je teden dni pozneje ob sklepih o nadaljnjem razvoju Galilea sprejel tudi Svet ministrov EU za promet, telekomunikacije in energijo (Svet TTE). S tem je program Galileo dobil nov zagon za svojo uresničitev.  

Minister Radovan Žerjav je opozoril na potrebo po pravni ureditvi treh osrednjih področij, ki se nanašajo na nadaljnji razvoj programa. To so: politično odločanje o satelitskih navigacijskih programih in nadzor nad njimi, njihovo upravljanje ter načela javnega naročanja. »Ustanove EU imajo ob podpori strokovnjakov in tehnikov v svojih rokah upravljanje projekta v vrednosti 3,4 milijarde evrov. To je izjemna odgovornost do industrije in predvsem do evropskih državljanov – še zlasti zato, ker moramo demokratično odločanje združiti z učinkovitim upravljanjem,« je v svojem govoru pred evropskimi poslanci poudaril minister Žerjav.

Slovensko predsedstvo Sveta EU si bo prizadevalo z Evropskim parlamentom doseči dogovor o t. i. »izvedbeni uredbi Galileo« že pri prvem branju, kar bi omogočilo, da jo ministri evropske sedemindvajseterice sprejmejo že na zasedanju Sveta TTE 7. in 8. aprila. »Slovensko predsedstvo se bo po najboljših močeh trudilo, da se ta pogajanja čim prej uspešno končajo,« je evropskim poslancem še zatrdil minister Radovan Žerjav.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 24.01.2008