Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

28.01.2008

EU ponudila Srbiji politični dogovor

Evropska unija je ponudila Srbiji v podpis politični dogovor z namenom, da se pospeši postopek približevanja Srbije Evropski uniji. Sklep Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose je sporočil predsednik, slovenski zunanji minister dr. Dimitrij Rupel, ki je ob tem poudaril, da je glede evropske prihodnosti Srbije s tem političnim dogovorom Evropska unija potrdila enotnost. Sklep je bil torej soglasen, podpis dogovora pa je predviden za 7. februar, seveda, če ga bo Srbija želela podpisati.

Predsednik Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose dr. Rupel je ob predstavitvi sklepa poudaril, da je Srbija ključnega pomena za stabilnost regije in pomembna za gospodarski in politični razvoj tega dela Evrope. »Prihodnost Srbije je v Evropski uniji, zato verjamemo v nujnost približevanja Srbije EU, vključno s pospešitvijo postopka za priznanje statusa kandidatke,« je dejal dr. Rupel, ki je dodal, da je EU pripravljena podpisati stabilizacijsko-asociacijski sporazum takoj ko bo to možno.

Politični dogovor predvideva ukrepe na področju političnega dialoga, pomoč pri utrjevanju pravne države, okrepitev političnih stikov med Srbijo in EU, sodelovanje s Srbijo pri uveljavljanju tržnega gospodarstva, uvajanje proste trgovine med Srbijo in EU ter sodelovanje na področju izobraževanja, ki bo v okviru programa Erasmus omogočalo večjemu številu srbskih študentov obiskovanje univerz v državah članicah EU.

Z namenom, da tesno sodeluje s Srbijo pri približevanju EU, je Svet EU za splošne zadeve in zunanje odnose oblikoval posebno delovno telo (task force), ki bo spremljalo postopek približevanja Srbije Evropski uniji, bo skrbelo za pospešitev udejanjanja Solunske agende, s katero je bila vsemu Zahodnemu Balkanu zagotovljena evropska prihodnost, prispevala bo k boljšemu poznavanju EU v Srbiji, v sodelovanju s Srbijo in mednarodnim sodiščem v Haagu pa bo preverjalo izpolnjevanje obveznosti Srbije.

Sicer pa je predsednik dr. Rupel tudi navedel druge sklepe današnjega zasedanja Sveta, med temi sklep, da bo komisija začela dialog o liberalizaciji vizumov s Srbijo. »Mladim ljudem je treba omogočiti potovanja v države Evropske unije,« je dejal dr. Rupel, ki je tudi opozoril, da bo komisija nadaljevala ta pogajanja z vsemi državami v regiji.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 01.02.2008