Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

28.01.2008

Državni sekretar Šter predstavil Odboru Evropskega parlamenta za razvoj prednostne naloge slovenskega predsedovanja Svetu EU na področju razvojnega sodelovanja

Andrej Ster

Državni sekretar na Ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter je danes v Bruslju na Odboru Evropskega parlamenta za razvoj (DEVE) predstavil prednostne naloge slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije.

Državni sekretar Šter je povedal, da je sodobni svet kljub tehnološkemu napredku in gospodarski rasti prostor neenakih življenjskih možnosti in neenakomernega gospodarskega razvoja. Ena glavnih nalog mednarodne skupnosti je tako, poiskati odgovor na vprašanje, kako zagotoviti blaginjo celotnemu človeštvu. Evropska unija je, kot največja svetovna donatorica razvojne pomoči, odgovorna za učinkovito podporo razvojnemu prizadevanju držav v razvoju, še zlasti najmanj razvitih.

Državni sekretar je pohvalil sodelovanje tria (Nemčija, Portugalska, Slovenija) in pripravo 18-mesečnega programa predsedovanja, ki zagotavlja koherentnost, učinkovitost in kontinuiteto treh držav med njihovim predsedovanjem. Glavni poudarki skupnega programa so: uresničevanje razvojnih ciljev tisočletja, še posebno v Afriki, ter krepitev učinkovitosti in delitve dela pri razvojni pomoči.  Slovensko predsedovanje se prednostno osredotoča na položaj otrok in žensk v oboroženih spopadih. »Prepričan sem, da z mehanizmi razvojnega sodelovanja lahko prispevamo k izboljšanju težkega položaja obeh občutljivih skupin v oboroženih spopadih, kar bo okrepilo tudi prispevek EU k uresničevanju razvojnih ciljev tisočletja,« je povedal državni sekretar Šter.

Prav tako je opozoril na pomen dobrega sodelovanja z evropskimi poslankami in poslanci, ki predstavljajo pomembno povezavo s civilno družbo, katere podpora je bistvenega pomena za uspeh razvojnih politik.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 28.01.2008